Acord de cooperare al MS cu China. Nicolae Bănicioiu îi invită pe chinezi să investească în radioterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România şi China, acord privind dezvoltarea radioterapiei FOTO Adevărul
România şi China, acord privind dezvoltarea radioterapiei FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii a semnat sâmbătă un acord de cooperare cu Comisia Naţională de Sănătate şi Planificare Familială din Republica Populară Chineză, ministrul Nicolae Bănicioiu invitându-i pe chinezi să investească în radioterapie în România.

Documentul a fost semnat de ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi Ma Xiaowei, viceministrul chinez al Sănătăţii, la Academia Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, în prezenţa managerului unităţii sanitare, Adrian Streinu-Cercel, conform Mediafax.

Conform documentului, părţile vor întări şi dezvolta cooperarea reciprocă pentru asistenţa medicală primară, prevenirea şi controlul bolilor transmisibile, medicină tradiţională, ştiinţe medicale şi învăţământ medical, sănătatea mamei şi copilului.

„Ştiu că Republica Populară Chineză este unul dintre cei mai importanţi producători de dispozitive medicale în domeniul radioterapiei. La sfârşitul acestui an, Ministerul Sănătăţii din România va demara, cu fonduri de la Banca Mondială, cel mai important proiect de dezvoltare a reţelei de radioterapie şi vă invit să investiţi în acest domeniu”, a spus Bănicioiu.

Cei doi specialişti au discutat despre demararea unui program de schimb de experţi în sănătate între cele două ţări.

Centre insuficiente de radioterapie în România

Potrivit ministrului Sănătăţii, radioterapia constituie un obiectiv major, întrucât nu sunt centre suficiente, de aceea până la sfârşitul anului vom fi aproape 15 centre noi.

„Radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologie, pentru că avem prea puţine centre. De aceea am semnat un acord cu Banca Mondială prin care ne-am propus ca până la sfârşitul anului să putem deschide aproape 15 centre de radioterapie. Vorbim cam de 40 de milioane de euro prin programul cu Banca Mondială şi alte 20 - 30 de milioane de euro din economii, sumă care ne-ar ajunge pentru realizarea acestui proiect”, a precizat Bănicioiu.

El a mai spus că, odată cu uniformizarea costurilor privat-stat, costul unei şedinte de radioterapie din privat va scădea la aproape 1.000 de euro, faţă de 5.000 sau chiar 6.000 de euro în unele clinci.


Harta cauzelor de deces în lume. Cum se moare în funcţie de ţara de reşedinţă

Statul prelungit pe scaun expune la anumite tipuri de cancer

Incidenţa cancerului pulmonar la bărbaţii români, peste media mondială

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite