Incidenţa cancerului pulmonar la bărbaţii români, peste media mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incidenţa cancerului pulmonar în România, peste media europeană FOTO Shutterstock
Incidenţa cancerului pulmonar în România, peste media europeană FOTO Shutterstock

Incidenţa cancerul pulmonar la bărbaţii din România este mult peste media mondială, acestă maladie tinzând să devină epidemie din cauza fumatului, obicei care ia o tot mai mare amploare în ţările mai sărace, atrag atenţia specialiştii.

Christoph Zielinski, directorul Diviziei clinice de oncologie medicală la Universitatea de Medicină din Viena - Spitalul General (AKH), a fost prezent la Bucureşti pentru cea de-a II-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară în Oncologie, eveniment ce a reunit 31 de speakeri români şi străini.

Potrivit Mediafax, Zielinski a numit cancerul la plămân „ucigaşul numărul unu” pentru bărbaţi la ora actuală, adăugând că este pe cale de a deveni „ucigaşul numărul unu” şi pentru femei.

„Cancerul la plămân devine o epidemie din cauza fumatului, cu atât mai mult cu cât acest obieci ia amploare mai ales în ţările mai puţin dezvoltate”, a mai spus Zielinski.

În România, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 2012 incidenţa cancerului de plămân la bărbaţi este peste media mondială, iar la femei - similară cu cea înregistrată în lume. În schimb, cancerul de col uterin la femei este mai răspândit în România, a precizat Christoph Zielinski.

În România, în 2012, 11.644 de persoane au fost diagnosticate cu cancer la plămân.

Profesorul Christoph Zielinski a mai spus că, în contextul în care incidenţa cancerului este în creştere, este nevoie de tratamente foarte bune. Acesta a precizat că echipa lui este interesată să identifice în România tineri medici care să lucreze împreună cu cei din Austria.

Întrebată dacă, este o diferenţă între tratamentul oferit pacienţilor cu cancer din Austria şi respectiv celor din România, Rodica Anghel, şefa Clinicii de radioterapie a Institutul Oncologic Fundeni, a spus că nu tratamentul, ci faptul că nu sunt aprobate toate moleculele noi în România face diferenţa.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/cancer-pulmonar" target="_blank">View the story "Cancer pulmonar" on Storify</a>]

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite