60% din studenţii români din străinătate vor să revină în ţară. „Şi în România se poate!”

0
0

Peste 60% din absolvenţii români de studii în străinătate vor să se întoarcă în România, deşi mulţi susţin că nu vor să revină pentru salarii. Asta în condiţiile în care companii de top, dar şi instituţii româneşti de stat fac tot ce le stă în putinţă pentru a-i atrage, dată fiind experienţa internaţională acumulată pe durata anilor petrecuţi în diaspora.

Mai precis, 250 absolvenţi de licenţă, masterat sau doctorat în străinătate au avut la dispoziţie aproximativ 80 de joburi oferite de multinaţionale din ţară în cadrul evenimentului „Hai Acasă!”, organizat pentru al doilea an consecutiv de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Deşi variate, locurile de muncă dominante au fost în zona de IT, de consultanţă şi de business.

„Anul trecut, posturile oferite erau de internship, posturi neplătite. Anul acesta, am observat că au fost oferite posturi la un nivel mai înalt, posturi de consultanţi, posturi de administratori de sistem, spre exemplu, în domeniul IT, deci aş spune că de la nivelul entry-level până la nivel de cinci ani de experienţă, oferta este destul de variată. Scopul principal este să conectăm tinerii cu studii în străinătate cu angajatorii din România care caută forţă de muncă calificată”, a explicat pentru adevarul.ro Dan Nechita, secretarul general al LSRS.

Nu doar companiile ţintesc să angajeze tineri care au studiat în afară, ci şi ministerele. Profesorul Tiberiu Apostol, directorul general al Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Europene din Ministerul Educaţiei, spune că instituţia pe care o reprezintă are nevoie de absolvenţi care să vină cu know-how şi care să cunoască, pe lângă limbi străine, alte culturi.

„Trebuie să încercăm să ne mai rupem de acest balcanism al nostru, legendar. Dorinţa Ministerului Educaţiei este să îi atragă pe aceşti tineri pe trei paliere: fie să rămână în învăţământul superior, dar atunci salariile nu sunt foarte tentante, fie să se angajeze în companii multinaţionale, fie să înceapă propria lor afacere, întrucât pe zona de IMM-uri, uşa le este deschisă”, a declarat profesorul Apostol. 

Familia, principalul motiv pentru care s-ar întoarce  

Potrivit unui sondaj efectuat de Liga Studenţilor Români din Străinătate, aproximativ o treime din tinerii care au studiat în diaspora ar vrea să revină în România, o treime sunt indecişi şi o treime sunt mulţumiţi de oportunităţile pe care le au în străinătate şi vor să rămână acolo. 

„Dacă le adunăm, undeva la 66% din tinerii care au studiat în străinătate, iau în calcul posibilitatea de a veni acasă”, a precizat Dan Nechita, care a adăugat că factorii care i-ar determina pe absolvenţi să se întoarcă sunt familia, prietenii şi apropierea de ţară. 

„Există şi chestiuni care ne-au surprins în urma sondajului, care a inclus răspunsurile a peste 1.000 de tineri. De exemplu, oferta salarială nu este un factor principal. Peste jumătate din respondenţi susţin că ar reveni acasă pentru un salariu cuprins între 400 şi 1.000 de euro, ceea ce ne indică faptul că nu salariile sunt cele care îi ţin afară aceşti tineri. În schimb, oportunităţile de creştere profesională, oportunităţile de angajare pe merit, oportunităţile de promovare sunt de o importanţă majoră pentru ei”, a completat secretarul general al LSRS. 

Absolvent al Universităţii Columbia din Statele Unite ale Americii, cu specializări în economie şi ştiinţe politice, Dan Nechita este, în prezent, doctorand la Universitatea George Washington. După finalizarea doctoratului, însă, intenţionează să revină în ţară. 

„Începând cu 2010 vin chiar şi de două, trei ori pe an acasă. Sper să se întâmple din ce în ce mai des şi să ajung să merg în Statele Unite ale Americii în vizită şi nu să mă stabilesc acolo”, a declarat tânărul, originar din Cluj-Napoca.

„Încercăm să arătăm că se poate. Foarte important de reţinut şi pentru noi, ca ONG, şi pentru firme şi pentru instituţiile de stat, este că nu salariul este important. E vital să avem posibilitatea să creştem în interiorul unei companii, să ne dezvoltăm”, a mai punctat clujeanul. 

Salariul mic, compromisul pe care sunt nevoiţi să îl facă 

Natalia Popa a absolvit Facultatea de Fizică şi pe cea de Sociologie la Craiova şi a beneficiat de o bursă Erasmus în Microbiologie la o universitate din Italia. Este interesată de domeniul resurselor umane şi a reuşit deja să stea de vorbă cu reprezentanţii unei companii care a participat la evenimentul organizat de LSRS. 

„O să depun un CV şi, având în vedere că am vorbit direct cu ei, voi sări peste câteva etapte. Spre exemplu, le-am înşirat câteva din calităţile mele, aşa că am mai multe şanse să mă aleagă aşa, având în vedere contactul direct pe care l-am avut azi, decât dacă aş aplica pentru unul dintre job-urile lor prin Bestjobs”, a explicat Natalia. 

Aceasta a precizat că ar fi dispusă să lucreze pe un salariu mai mic şi că nu banii sunt cei mai importanţi pentru ea. 

„M-am întors pentru că vreau să fac lucruri aici. Şi în România se poate! Pentru început, nu putem avea pretenţii vis-a-vis de salariu, acesta este compromisul pe care îl facem când revenim în ţară”, a explicat Natalia. 

Diana Ţăranu a terminat Academia de Studii Economice din Bucureşti şi a plecat în străinătate pentru a finaliza un master în domeniul Media. A intrat la Universitatea Westminster din Marea Britanie, pe care a absolvit-o cu brio şi este în căutare de job. 

„Vreau să lucrez în domeniu, dar nu ca ziarist, ci mai degrabă pe partea de strategie sau comunicare. Mi s-a părut extrem de interesant programul de masterat pe care l-am terminat în Anglia. Sper să pot aplica ceea ce am învăţat şi aici, într-un departament de creaţie dintr-o companie multinaţională”, a precizat tânăra. 

Nici ea nu pune un mare accent pe beneficiile financiare. „Iniţial, mama mi-a spus să mă angajez şi într-un call center, dar nu am fost de acord. Dacă tot am studiat în străinătate, e firesc să vreau să lucrez în domeniul respectiv”, a completat Diana, adăugând că familia a fost motivul pentru care a decis să se întoarcă în România după finalizarea studiilor. 

Flexibilitatea, principala calitate pe care o caută angajatorii 

Printre multinaţionalele care au pus la bătaie oferte de muncă în cadrul proiectului „Hai Acasă!” s-a numărat şi Unicredit Ţiriac Bank. Cum ar trebui să fie un potenţial angajat al companiei? „Flexibil şi valoros. Ne dorim să reţinem talentul, nu doar să îl descoperim. Cei care vin la noi au posibilitatea să se dezvolte şi să ia contact cu cei din companie”, a explicat reprezentanta băncii. 

Potrivit acesteia, oferta băncii a inclus câteva internshipuri neplătite pentru absolvenţii de universităţi din străinătate, dar şi un master, în valoare de peste 20.000 de euro. 

Tot pe flexibilitate mizează şi Procredit Bank, care a încercat să îi atragă pe tineri oferindu-le detalii despre un program de training, tot neplătit, cu o durată de şase luni. 

„Nu căutăm neaparat oameni care să aibă o anumită specializare. Din ce am constatat, cei din afară sunt mai deschişi, au disponibilitatea de a merge în deplasări, or programul nostru de internship asta presupune. Bineînţeles, există şi posibilitatea ca ei să se angajeze, odată ce finalizează trainingul”, a menţionat reprezentanta Procredit Bank. 

Evenimentul de cariere „Hai Acasă!” s-a desfăşurat atât offline, cât şi online (pe platforma interactivă EventLink360) şi a conectat companiile participante cu studenţi şi absolvenţi de la universităţi din întreaga lume.

Mai multe - Societate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite