Caravana LSRS a pornit la drum. Ce trebuie să ştie liceenii despre studiile în străinătate

0
0
Aflată la cea de-a cincea ediţie, Caravana va ajunge în perioada 
mai-iunie 2013 în 15 oraşe din ţară                                FOTO: Adevărul/Marian Iliescu
Aflată la cea de-a cincea ediţie, Caravana va ajunge în perioada mai-iunie 2013 în 15 oraşe din ţară                                FOTO: Adevărul/Marian Iliescu

Liga studenţilor români din străinătate (LSRS) organizează întâlniri cu elevii din mai multe licee din ţară pentru a le oferi informaţiile necesare celor interesaţi să studieze în afara ţării. Primul seminar din cadrul "Caravanei LSRS" a avut loc luni, la Colegiul Naţional "Matei Basarab" din Capitală.

Elevii prezenţi au aflat cum pot studia în ţări precum Germania, Italia, Norvegia, Marea Britanie sau Coreea de Sud, prin seminarul interactiv gratuit susţinut de foşti şi actuali studenţi români din aceste ţări.

„Prin Caravana LSRS, Liga noastră dezvoltă tradiţia începută în 2009, fiind singurul ONG care organizează acest gen de seminarii în liceele şi universităţile din România, prin concursul direct al voluntarilor noştri, studenţi şi absolvenţi de studii superioare în străinătate. Împărtăşind reţeta succesului nostru, sperăm să facilităm admiterea a cât mai multor tineri români la universităţi de top din întreaga lume, încurajând totodată contribuţia lor la viitorul României, pe termen lung“, spune Sebastian Burduja, preşedintele onorific al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).

Reprezentanţii LSRS au explicat în cadrul seminarului de la Colegiul „Basarab“ că organizaţia lor acţionează pe două direcţii principale:  „solidaritate“ şi „întoarcerea acasă“.

„Recunoaştem şi promovăm meritele tinerilor români care doresc să dobândească o educaţie în străinătate, ajutându-i să se înscrie acolo şi să se acomodeze într-un mediu nou. De asemenea,. Îi susţinem ca, după terminarea studiilor, să se întoarcă acasă şi să participe la procesul de dezvoltare a  României“, a declarat Irina Nicoleta Scarlat, vicepreşedinte comunicare şi informare al LSRS.

Participând la seminariile organizate de Caravană, elevii de liceu pot afla unde să studieze, care sunt cele mai bune universităţi în acel domeniu, care sunt costurile asociate cu studiul în ţara pe care şi-o aleg, care este procedura de aplicaţie şi ce posibilităţi de finanţare există.

Redactarea unui CV pentru admitere

În cazul Marii Britanii, una dintre ţările favorite în rândul elevilor români care vor să plece la studii în străinătate, reprezentanţii LSRS îi sfătuiesc pe tineri să aibă mare grijă atunci când îşi elaborează CV-ul, să evite frazele lungi şi exprimările metaforice, să pornească de la educaţia din liceu şi să listeze toate realizările educaţionale importante, inclusiv diplome de la concursuri, evenimente, conferinţe, voluntariat şi şcoli de vară.

Unii dintre tinerii prezenţi la primul seminar al Caravanei LSRS, din Capitală, visează să studieze în străinătate, chiar dacă sunt în primii ani de liceu. „Eu am rude în Canada şi aş vrea să studiez informatica acolo. Cred că îmi va fi mai uşor, fiindcă ei au promis să mă ajute cu costurile de trai, iar pentru studii cred că pot face rost de o bursă“, se gândeşte Bianca, o elevă în clasa a IX-a de la „Marei Basarab“.

Aflată la cea de-a cincea ediţie, Caravana LSRS va ajunge în perioada mai-iunie 2013 în 15 oraşe: Bucureşti (13 şi 31 mai), Drobeta Turnu Severin, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Braşov, Bistriţa, Medgidia, Piteşti, Ploieşti, Timişoara, Arad, Sibiu, Câmpulung Muscel şi Iaşi.

Mai multe - Educație

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite