VIDEO Care sunt cauzele ulcerului peptic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsurile şi durerile în capul pieptului pot fi simptome ale ulcerului gastro-duodenal
Arsurile şi durerile în capul pieptului pot fi simptome ale ulcerului gastro-duodenal

Arsurile gastrice, greaţa, balonarea şi durerile abdominale care apar la scurt timp după ce mănânci pot fi manifestări ale ulcerului. Iată care sunt principalele cauze ale acestei afecţiuni!

Ulcerul peptic este denumirea medicală a fenomenului de lezare a mucoasei care căptuşeşte stomacul (ulcer gastric), duodenul (ulcer duodenal) sau esofagul (ulcer esofagian). Această boală afectează între 5 şi 10% din populaţia adultă din întreaga lume.

Citeşte şi:
6 motive să nu ignori arsurile gastrice

Tratamente eficiente pentru combaterea ulcerului

Infecţia cu Helicobacter pylori

Principala cauză a instalării ulcerului peptic o reprezintă infecţia cu bacteria Helicobacter pylori. Acest agent patogen este extrem de comun în rândul populaţiei adulte, infectând mai mult de un miliard de oameni în întreaga lume. În cele mai multe cazuri, infecţia cu bacteria Helicobacter persistă ani întregi până când începe să se manifeste. Însă doar 10-15% din persoanele infectate fac ulcer. Explicaţia este că, în multe situaţii, infecţia propriu-zisă nu este suficientă pentru a distruge mucoasa ce căptuşeşte stomacul, ci la apariţia bolii concură mai mulţi factori.

Administrarea excesivă de medicamente

Pe primul loc în topul medicamentelor care afectează mucoasa stomacului se numără acidul acetilsalicilic (aspirina). Atunci când pastilele sunt digerate, substanţele din compoziţia acestuia determină iritaţii şi inflamaţii ale mucoasei gastrice. Studii mai recente arată că şi ibuprofenul, naproxenul (medicament administrat în unele forme de reumatism), ketoprofenul (analgezic şi antiinflamator), dar şi bisfosfonaţii (se administrează în osteoporoză) afectează aparatul digestiv în acelaşi mod. Acesta este motivul pentru care multe dintre persoanele care suferă de dureri cronice, cum sunt, de exemplu, reumaticii, au şi ulcer. Pentru a atenua din efectul iritativ al medicamentelor analgezice, medicii recomandă să le iei în timpul mesei.

Vezi în ce mod afectează aspirina şi ibuprofenul mucoasa gastrică

Fumatul, alcoolul şi stresul, factori favorizanţi

Pe un fond sensibilizat de infecţia cu bacteria Helicobacter pylori, fumatul, alcoolul şi stresul acţionează ca factori agravanţi şi favorizează instalarea ulcerului într-un timp scurt. În ceea ce priveşte fumatul, studiile au demonstrat că substanţele nocive din ţigări nu doar duc la instalarea ulcerului, ci determină şi complicaţii ale bolii: sângerări, perforarea şi obstrucţia stomacului. Renunţarea la fumat, la alcool şi învăţarea unor tehnici de relaxare sunt primele măsuri care trebuie luate în cazul unui diagnostic de ulcer, atrag atenţia specialiştii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite