Comisia Europeană, împuternicită să ne reprezinte în procesul împotriva AstraZeneca

0
Publicat:

Comisia Europeană dorește să deschidă un nou proces împotriva companiei AstraZeneca în legătură cu contractul de furnizare a vaccinurilor COVID-19, arată un document transmis de Ministerul Sănătății (MS). În acest sens, Guvernul a împuternicit marți instituția europeană, printr-un memorandum, să reprezinte statul român în procesul de contestare a facturilor emise de AstraZeneca.

Comisia Europeană, pusă să plătească în plus pentru vaccinuri / Foto: EPA-EFE
Comisia Europeană, pusă să plătească în plus pentru vaccinuri / Foto: EPA-EFE

În luna iunie, AstraZeneca a informat Comisia Europeană că prețul final pentru vaccinurile distribuite este mai mare decât cel estimat cu 148,2 milioane de euro (cumulat pentru toate statele membre implicate). Aceasta constituie o creştere cu 17% (şi cu 0,494 euro per doză de vaccin).

De fapt, compania a solicitat bani în plus de la Comisia Europeană pentru: creșterea costului de producție cu 95,4 milioane de euro pentru 37 de loturi suplimentare care au fost necesare pentru îndeplinirea contractului (300 mil. doze în total); creșterea costurilor de farmacovigilență cu 51,4 milioane de euro și pentru studii de siguranță post-omologare (43,9 milioane de euro).

Astfel, statele membre au primit facturi de la compania AstraZeneca, în care au fost transmise costurile suplimentare aferente dozelor contractate prin APA. Documentul de la MS nu precizează ce sumă a fost cerută României.

„Comisia Europeană intenționează să conteste aceste facturi reprezentând costuri suplimentare, și astfel a recurs la opinia consultanților belgieni referitor la posibilitatea inițierii unei acțiuni în instanță cu privire la acest aspect”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății român.

Pentru demararea acțiunii, Bruxelles-ul a cerut statelor membre pe 21 noiembrie un mandat prin care se contestă noile facturi emise de compania AstraZeneca.

Astfel, Ministerul Sănătății a pregătit în acest scop un memorandum prin care a solicitat premierului Ciucă să-l mandateze pe ministrul de resort, Alexandru Rafila, să semneze „în numele și pentru statul român mandatarea Comisiei Europene pentru a contesta factura pentru costuri suplimentare emisă de AstraZeneca și pentru a intra în negocieri cu compania”. Marți, 29 noiembrie, Comisia Europeană a fost împuternicită.

Al doilea conflict cu compania

Comisia Europeană a mai avut probleme cu compania AstraZeneca și în vara anului 2021, pentru nerespectarea contractului privind furnizarea vaccinurilor împotriva COVID-19.

La momentul respectiv, AstraZeneca se angajase să trimită către UE aproximativ 80 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Cu toate acestea, pe 12 martie 2021, compania a anunțat că va putea livra doar o treime din această cantitate.

Astfel, Uniunea Europeană a deschis un proces împotriva AstraZeneca în primăvara anului trecut, iar instanța a dat câștig de cauză Executivului european, compania fiind obligată să furnizeze de urgență o cantitate de 50 de milioane de doze de vaccin și să își asume un calendar al livrărilor, altfel urmând să fie amendată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite