Canada va arunca 13,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Canada se pregăteşte să arunce mai mult de jumătate din dozele de vacin anti-COVID-19 achiziţionate de la Oxford/AstraZeneca fiindcă nu a găsit vreo parte interesată de ele nici în ţară, nici în străinătate.

Potrivit unui comunicat al agenţiei guvernamentale Santé Canada, 13,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 Oxford/AstraZeneca au expirat în primăvară şi vor fi aruncate în curând.

Canada a semnat în 2020 un contract cu AstraZeneca pentru achiziţionarea a 20 de milioane de doze, iar numai 2,3 milioane dintre ele au fost folosite, în principal între martie şi iunie 2021.

Interesul pentru vaccinul anti-COVID-19 produs de Oxford/AstraZeneca a scăzut în vara anului trecut după apariţia informaţiei precum că ar cauza o afecţiune foarte rară care implică formarea de cheaguri de sânge şi sosirea unor loturi importante de vaccinuri pe bază de ARN concepute de Pfizer-BioNTech şi Moderna. În aceste condiţii, Guvernul canadian a decis să doneze 17,7 milioane de doze pentru state defavorizate, dar nu a reuşit să le livreze în totalitate, în mare parte din cauza cererii scăzute.

„Canada a făcut tot ce i-a stat în putinţă” pentru a-şi îndeplini această promisiune, dar 13,6 milioane de doze au expirat deja, a precizat Santé Canada.

„Din cauza cererii limitate de vaccinuri şi unor dificultăţi întâlnite în ţările beneficiare în materie de distribuţie şi absorbţie, ele nu au fost acceptate”, a subliniat agenţia guvernamentală canadiană.

Bruce Aylward, specialist în boli infecţioase şi consilier principal la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat într-un interviu că lipsa de încredere a Canadei în AstraZeneca a contribuit la reticenţa faţă de vaccinare constatată în întreaga lume.

Aproximativ 85% dintre canadieni sunt complet vaccinaţi anti-COVID-19, faţă de 61% pe plan mondial şi doar 16% în ţările sărace, scrie „Le Devoir”.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite