Unele medicamente scad vigilenţa şoferilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezorientarea şi vederea înceţoşată pot fi efecte adverse ale unor pastile
Dezorientarea şi vederea înceţoşată pot fi efecte adverse ale unor pastile

Sedativele, antivomitivele, unele antihipertensive şi chiar tratamentele pentru răceală contraindică şofatul. Anumite pastile scad reflexele, dau somnolenţă şi influenţează timpul de reacţie. Citiţi prospectul tuturor medicamentelor pe care le luaţi înainte de a urca la volan!

Este cunoscut faptul că, înainte de a urca la volan, nu trebuie să consumăm alcool şi nu trebuie să fim obosiţi. Puţini şoferi ştiu
însă că multe medicamente pot afecta capacitatea de a şofa.

Sedativele, tranchilizantele, antihipnoticele, antiepilepticele şi antidepresivele au acest efect nedorit. Ele acţionează asupra sistemului nervos central, inhibând reflexele, gradul de concentrare şi timpul de reacţie.

La aceste medicamente se adaugă şi unele antialergice, cum sunt romerganul, prometazina, ciproheptadina, clemastina sau clorfenilamina. Acestea scad atenţia şi viteza de reacţie. Medicaţia antialcool (disulfiramul) şi cea antivertigo (cinarizina) sunt de asemenea contraindicate celor care vor să urce la volan.

Antivomitivele dau somnolenţă

Metoclopramidul, un antivomitiv (antiemetic) foarte utilizat în România, le poate da şoferilor o stare de somnolenţă, prin urmare nu este indicat înainte de a urca la volan.

„Şi unele antihipertensive mai vechi, cum este rezerpina, pot influenţa capacitatea de a conduce un vehicul. Aceasta nu înseamnă însă că tratamentul trebuie oprit pentru a putea şofa. Întreruperea administrării acestor medicamente nu este indicată. Trebuie mai degrabă să renunţăm la drumul cu maşina", precizează prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

Nu încurcaţi pastilele!

Există şi medicamente pentru răceală care contraindică şofatul. „Unele tratamente conţin, în aceeaşi folie, tablete pentru zi şi pentru seară. Cele indicate seara conţin clorfeniramină, o substanţă antihistaminică indicată pentru desfundarea nasului. Ea este însă pe lista medicamentelor care afectează capacitatea de a conduce vehicule, aşa încât este foarte important să nu încurcaţi tabletele. De obicei, au culori diferite, tocmai pentru a fi uşor de deosebit", potrivit prof. dr. Ioan Fulga.

Reglementări UE cu privire la prospect

Din păcate, puţini medici îşi avertizează pacienţii cu privire la aceste posibile reacţii adverse atunci când prescriu un medicament. De aceea, este bine să verificaţi întotdeauna prospectul. O reglementare a Uniunii Europene solicită companiilor farmaceutice să menţioneze pe prospect dacă medicamentele pe care le produc afectează capacitatea de a conduce vehicule.

„Sunt atât de multe medicamentele care pot da acest efect nedorit, încât este imposibil de reţinut numele tuturor. Cel mai indicat ar fi să citească întotdeauna prospectul înainte de a lua un medicament, chiar şi atunci când acesta este pentru o banală răceală", atrage atenţia prof. dr. Ioan Fulga. 

Siropul de tuse poate conţine alcool

Unele antitusive, cum este dextrometorfanul, nu trebuie luate înainte de a urca la volan. Atenţie şi la siropurile de tuse sau la tincturile de plante care conţin alcool!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite