Una din șase persoane intră în sevraj după ce încetează tratamentul cu antidepresive
0O persoană din șase are simptome atunci când încetează să ia antidepresive - mai puține decât se credea anterior, sugerează o cercetare medicală.
Cercetătorii spun că descoperirile lor vor ajuta la informarea medicilor și a pacienților „fără a provoca o alarmă nejustificată”.
Analiza din Lancet Psychiatry a analizat date din 79 de studii care au implicat peste 20.000 de pacienți, scrie bbc.com.
Unii fuseseră tratați cu antidepresive, iar alții cu un medicament fictiv sau placebo, ceea ce i-a ajutat pe cercetători să evalueze efectul real al retragerii medicamentelor.
Unii oameni au simptome neplăcute, cum ar fi amețeli, dureri de cap, greață și insomnie atunci când încetează să ia antidepresive, ceea ce, spun cercetătorii, poate provoca o suferință considerabilă.
Estimările anterioare au sugerat că simptomele de întrerupere a tratamentului cu antidepresive (ADS) au afectat 56% dintre pacienți, aproape jumătate dintre cazuri fiind clasificate ca fiind severe.
Dar această analiză, realizată de Universitățile din Berlin și Köln, estimează:
Unul din fiecare șase sau șapte pacienți se poate aștepta la simptome la întreruperea tratamentului cu antidepresive.
Unul din 35 va avea simptome severe
Simptomele sunt mai frecvente la unele antidepresive decât la altele
Recomandarea oficială în materie de sănătate este de a reduce doza de medicamente antidepresive în etape, în timp, mai degrabă decât de a le întrerupe brusc sau de a omite doze, ceea ce ar putea duce la simptome de sevraj.
Cele mai multe persoane renunță cu succes la antidepresive, adaugă ghidul.
Alte cercetări sugerează că SDA durează una sau două săptămâni.
Autorul studiului, profesorul Christopher Baethge, de la departamentul de psihiatrie și psihoterapie al Universității din Köln, a declarat că rezultatele au fost „destul de solide”.
Dar estimarea mai mică a ADS „nu înseamnă că totul este doar în capul lor”.
Înrăutățirea anxietății
S-a constatat că 17% dintre persoane au prezentat simptome după întreruperea unui placebo sau a unui medicament fictiv.
„O posibilă explicație este o mai mare conștientizare a înrăutățirii anxietății și depresiei după întreruperea unui medicament aparent util”, a spus profesorul Baethge.
Multe dintre cele 40 de simptome legate de oprirea antidepresivelor pot fi cauzate și de alte afecțiuni.
„Aceasta arată importanța comparării antidepresivelor cu placebo atunci când se studiază întreruperea tratamentului”, a declarat profesorul Glyn Lewis, de la University College London.
Antidepresivele cele mai frecvent utilizate în Marea Britanie - citalopram, sertralină și fluoxetină - au avut cel mai mic risc de ADS.
Dar venlafaxina, care este de asemenea utilizată în Marea Britanie, a avut al doilea cel mai mare.
Risc ridicat
Dr. Paul Keedwell, psihiatru consultant și membru al Colegiului Regal de Psihiatrie, a declarat că persoanele care intenționează să renunțe la medicamente ar trebui să solicite întotdeauna sfatul medicului.
„În primul rând, în funcție de istoricul dumneavoastră de sănătate mintală, ar putea exista un risc ridicat de recidivă a depresiei”, a spus el.
"Uneori, o recidivă a depresiei poate fi confundată cu simptomele de sevraj. În al doilea rând, simptomele neplăcute de sevraj pot fi prevenite în mare măsură cu o supraveghere medicală adecvată. Este important de spus că simptomele de sevraj nu sunt periculoase și riscul de a le experimenta la o dată viitoare nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza tratamentul antidepresiv. Argumentele pro și contra ale tratamentului trebuie discutate întotdeauna cu medicul dumneavoastră.”
Mai mult de opt milioane de persoane din Anglia iau antidepresive, pentru depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă și alte afecțiuni - cu un milion mai mult decât în urmă cu cinci ani.