Cum funcționează primul tratament digital pentru depresie. A fost aprobat în SUA

0
Publicat:

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat utilizarea Rejoyn, primul tratament digital cu prescripție medicală pentru tulburarea depresivă majoră, relatează CNN. 

Ce este „Rejoyn”, primul tratament digital pentru depresie - Foto Shutterstock
Ce este „Rejoyn”, primul tratament digital pentru depresie - Foto Shutterstock

Concret, Rejoyn, produs de Otsuka Pharmaceutical și Click Therapeutics, este o aplicație pentru telefon, concepută pentru a fi utilizată în asociere cu medicamentele antidepresive. Ea este destinată persoanelor de 22 de ani și peste, care au primit un diagnostic de tulburare depresivă majoră. 

Rejoyn folosește un program de șase săptămâni care combină o nouă abordare numită antrenament cognitiv-emoțional și lecții de terapie cognitiv-comportamentală, potrivit unui comunicat de presă. 

Datele arată că 1 din 6 adulți din SUA suferă de depresie, în timp ce ratele sunt în creștere. Alte studii indică faptul că până la 30% dintre persoanele care utilizează medicamente antidepresive prezintă un răspuns parțial, adică acestea continuă să experimenteze simptome depresive în timpul tratamentului medicamentos.

"Rejoyn reprezintă o nouă și interesantă opțiune de tratament adjuvant pentru abordarea simptomelor tulburărilor depresive majore, care completează standardul actual de îngrijire.În timp ce abordările tradiționale sunt adesea eficiente, mulți rămân doar cu un răspuns parțial la tratament. ", a declarat în comunicat Dr. John Kraus, vicepreședinte executiv și director medical la Otsuka. 

Antrenament cognitiv-emoțional 

Denumit și Emotional Faces Memory Task, antrenamentul congnitiv emoțional folosit de aplicație, poate stimula amigdala și cortexul prefrontal dorsolateral,  regiuni ale creierului despre care se crede că sunt implicate în depresie, și au efecte antidepresive, arată studii preliminare. Concret, oamenii sunt rugați să identifice și să compare emoțiile afișate pe o serie de fețe. 

"Rejoyn are un mecanism neuromodulator conceput pentru a acționa ca o terapie fizică pentru creier, oferind exerciții personalizate și consecvente de antrenament cerebral concepute pentru a ajuta la îmbunătățirea conexiunilor în regiunile cerebrale afectate de depresie", transmite Dr. Brian Iacoviello, consilier științific la Click Therapeutics și co-inventator al Emotional Faces Memory Task, în comunicatul de presă. 

Însă, alți experți sunt reticenți cu privire la abordarea Rejoyn și avertizează că cercetarea este încă la început. 

În faza de testare, utilizatorii care au folosit aplicația Rejoyn au înregistrat o îmbunătățire a simptomelor depresive, însă această schimbare nu a fost semnificativ diferită de cea observată în cazul utilizatorilor care au folosit o aplicație falsă. Nu au fost raportate efecte secundare în timpul studiului. 

"Dacă beneficiul este minim, dar riscurile sunt minime, poate că nu este niciun rău în a o încerca. Să sperăm că vom vedea mai multe dovezi în viitor, pentru că, în calitate de psihiatru clinician, vreau să mă asigur că oamenii folosesc ceva care îi va face să se simtă mai bine.", a declarat Dr. John Torous, director al Diviziei de Psihiatrie Digitală de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, care nu a fost implicat în dezvoltarea Rejoyn, potrivit CNN. 

Pentru a putea descărca aplicația, disponibilă de la sfârșitul anului 2024, pacienții au nevoie de o rețetă.

Medicul psihiatru a afirmat că există mii de aplicații de sănătate mintală disponibile pentru diverse tulburări, iar multe dintre ele nu necesită o prescripție medicală. El a subliniat ca medicii trebuie să înțeleagă nevoile și preferințele specifice ale pacienților lor înainte de a recomanda un anumit instrument digital. 

Robotul psiholog  

O dată cu apariția inteligenței artificiale, au apărut mai multe platforme la care oamenii aplează pentru probleme ale minții.  

Astfel, tot mai mulți boți sunt utilizați de persoane din întreaga lume atunci când au nevoie de un psiholog. Popularitatea acestor instrumente nu-i surprinde pe specialiști, însă ei atrag atenția că o astfel de tehnologie nu poate culege toate informațiile pe care le-ar aduna un om, iar sfaturile sale nu pot fi competente, însă, pentru cei care au nevoie de ajutor imediat, robotul poate fi util. 

În România, pe hârtie numărul de cazuri de depresie este mic, dar medicii cred că este vorba despre o subraportare. Înainte de pandemie, potrivit datelor Ministerului Sănătății 500.000 de persoane sufereau de depresie. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite