Un test de sânge ar putea revoluționa depistarea bolii Alzheimer. Un diagnostic timpuriu poate duce la un tratament mai eficient

0
Publicat:

Un test de sânge pentru depistarea bolii Alzheimer ar putea fi la fel de precis ca și puncțiile lombare dureroase și invazive și ar putea revoluționa depistarea acestei afecțiuni, arată cercetările recente, citate de The Guardian.

Diagnosticarea Alzheimer ar putea fi posibilă printr-un simplu test de sânge
Diagnosticarea Alzheimer ar putea fi posibilă printr-un simplu test de sânge FOTO arhiva Adevărul

Măsurarea nivelurilor unei proteine denumite p-tau217 în sânge ar putea fi la fel de eficientă ca și puncțiile lombare în detectarea semnelor bolii Alzheimer, iar această metodă ar putea fi mai bună decât o serie de alte teste aflate în dezvoltare, afirmă experții.

Proteina este un marker pentru schimbările biologice care apar în creier în cazul bolii Alzheimer. Într-un studiu realizat pe 786 de persoane, cercetătorii au utilizat testul ALZpath p-tau217 pentru a identifica pacienții care prezintă probabilitate ridicată, intermediară sau scăzută de a avea boala Alzheimer.

Testele de sânge pot fi precise

Dr. Richard Oakley, director asociat de cercetare și inovație la Societatea Alzheimer, a declarat: "Acest studiu reprezintă un pas uriaș binevenit în direcția corectă, deoarece arată că testele de sânge pot fi la fel de precise ca teste mai invazive și costisitoare în a prevedea dacă cineva are caracteristici ale bolii Alzheimer

Mai mult, rezultatele acestor teste ar putea fi suficient de clare pentru a nu necesita alte investigații ulterioare pentru unii oameni care suferă de Alzheimer, ceea ce ar putea accelera semnificativ diagnosticul în viitor. Cu toate acestea, avem nevoie în continuare de mai multe cercetări în diferite comunități pentru a înțelege cât de eficiente sunt aceste teste de sânge pentru toți cei care trăiesc cu boala Alzheimer."

În prezent, singura modalitate de a confirma acumularea de proteine în creier este prin puncția lombară sau o scanare amyloid PET. Puncția lombară implică introducerea unui ac în partea inferioară a spatelui, între oasele coloanei vertebrale.

Testarea ar ptuea fi efectuată preventiv celor de peste 50 de ani

Dr. Sheona Scales, director de cercetare la Alzheimer's Research UK, a declarat: "Acest studiu arată că măsurarea nivelurilor unei proteine numite p-tau217 în sânge ar putea fi la fel de precisă ca și puncțiile lombare utilizate în prezent pentru detectarea semnelor biologice ale bolii Alzheimer, și superioară la o serie de alte teste aflate în prezent în dezvoltare.

Scales a subliniat necesitatea unei imagini mai clare despre modul în care aceste teste de sânge funcționează în sistemele de sănătate din lumea reală.

David Curtis, profesor onorific la Institutul de Genomică UCL, University College London, a declarat cu privire la noua descoperire: "Toți cei care au peste 50 de ani ar putea fi evaluați la fiecare câțiva ani, așa cum sunt evaluați acum pentru colesterolul crescut. Este posibil ca tratamentele disponibile în prezent pentru boala Alzheimer să funcționeze mai bine în cazul celor diagnosticați timpuriu în acest fel. Cu toate acestea, cred că speranța reală este că pot fi dezvoltate și tratamente mai bune.

Studiul, realizat de dr. Nicholas Ashton de la Universitatea din Gothenburg și colegii săi, este publicat în jurnalul Jama Neurology.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite