Un nou organ uman a fost clasificat. Funcţia sa este încă puţin înţeleasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetatorii au clasificat un nou organ în interiorul corpului nostru, unul care a fost ascuns în văzul lumii, în sistemul nostru digestiv, în tot acest timp. Însă cu toate că acum ştim despre structura acestui nou organ, funcţia sa este încă puţin înţeleasă, iar studierea lui ar putea fi cheia pentru o mai bună înţelegere şi găsirea tratamentului pentru boli abdominale şi digestive, scrie Science Alert.

Cunoscut sub numele de mezenter, noul organ se găseşte în sistemul digestiv şi a fost mult timp considerat a fi format din structuri fragmentate, separate. Cercetările recente au arătat însă că el este de fapt un organ de sine stătător.

Dovezile pentru reclasificarea organului au fost publicate în The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

„În lucrare, care a fost revizuită şi evaluată, arătăm acum că avem un organ în organism care nu a fost recunoscut ca atare până în prezent”, a declarat J. Calvin Coffey, un cercetător de la Spitalul Universitar Limerick din Irlanda, primul care a descoperit că mezenterul era un organ.

„Descrierea anatomică care există de peste 100 de ani de anatomie este incorectă. Acest organ este departe de a fi fragmentat şi complex. Este pur şi simplu o structură continuă”, a spus Coffey.

Datorită noului studiu, începând cu anul trecut, studenţii de la medicină au început să înveţe că mezenterul este un organ distinct.

Cel mai bine cunoscut serial medical, Anatomia lui Gray, chiar a fost actualizat pentru a include noua definiţie.

Ce este mezenterul?

Mezenterul este o dublă îndoitură a peritoneului - mucoasa cavităţii abdominale - care ataşează intestinul de peretele abdomenului şi păstrează totul fixat.

Una dintre cele mai vechi descrieri ale mezenterului a fost făcută de Leonardo da Vinci, iar timp de secole a fost în general ignorată ca nesemnificativă. De-a lungul secolului trecut, medicii care au studiat mezenterul au presupus că este structură fragmentată făcută din secţiuni separate, fapt care a făcut acest organ destul de lipsit de importanţă.

Dar, în 2012, Coffey şi colegii săi au arătat prin examene microscopice detaliate că mezenterul este de fapt o structură continuă.

De-a lungul ultimilor patru ani, ei au adunat mai multe dovezi că mezenterul ar trebui să fie de fapt clasificat ca fiind un organ distinct, iar cea mai recentă lucrare face acest lucru oficial.

Puteţi vedea noul organ ilustrat mai jos:

image

FOTO Science Alert

Ce presupune reclasificarea

În timp ce structura corpului nostru rămâne neschimbată, reclasificarea scoate la iveală un domeniu cu totul nou al ştiinţei medicale, care ar putea îmbunătăţi rezultatele noastre de sănătate.

„Când îl abordăm la fel ca pe orice alt organ... putem clasifica boli abdominale raportându-ne la acest organ”, a declarat Coffey.

Acest lucru înseamnă că studenţii de la medicină şi cercetătorii vor investiga acum ce rol - dacă este cazul - ar putea juca mezenterul în cazul bolilor abdominale şi că înţelegerea sa va duce, în cel mai bun caz, la rezultate mai bune pentru pacienţi.

„Acum am stabilit anatomia şi structura. Pasul următor este funcţia. Dacă înţelegi funcţia, poţi identifica funcţia anormală şi apoi identifici o boală. Pune-le pe toate la un loc şi ai domeniul ştiinţei mezenterice... baza pentru o zonă cu totul nouă a ştiinţei”, a declarat Coffey. „Acest lucru este relevant în mod universal, deoarece ne afectează pe toţi”, a spus el.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite