Un copil sub 5 ani moare la fiecare 30 de secunde în lume din cauza pneumoniei
0O cincime din decesele înregistrate la nivel mondial în rândul copiilor pot fi puse pe seama pneumoniei, avertizează specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale a Pneumoniei, marcată astăzi.
Pneumonia rămâne cel mai mare „ucigaş“ al copiilor cu vârste mai mici de 5 ani la nivel global, subliniază OMS. De altfel, în fiecare an, din cauza acestei infecţii respiratorii mor peste un milion de băieţi şi fete. „La fiecare 30 de secunde, un copil mai mic de 5 ani moare de pneumonie. Este mare păcat, mai ales că aevm la îndemână măsuri de prevenţie a acestor decese, iar măsurile respective nu sunt deloc complicate“, subliniază dr. Mickey Chopra, şeful departamentului de Sănătate al UNICEF, cu ocazia Zilei Mondiale a Pneumoniei, marcată anul acesta pe 12 noiembrie.
Cum factorii care conduc la instalarea pneumoniei sunt multipli, nu există o soluţie-minune care să prevină eficient infecţiile, să le trateze şi să controleze incidenţa. Dar OMS, UNICEF şi Alianţa GAVI propun 5 intervenţii simple şi eficiente care, implementate corect, vor reduce considerabil mortalitatea infantilă din cauza pneumoniei la nivel mondial. Acestea sunt:
1. Hrănirea exclusivă la sân timp de şase luni şi continuarea alăptării, împreună cu alimentaţia diversificată, până la 2 ani.
2. Vaccinarea pentru pertussis, rujeolei, Haemophilus influenzae tip B (Hib) şi pneumococ.
3. Asigurarea unor surse sigure de apă potabilă şi pentru igienă optimă.
4. Reducerea poluării de interior.
5. Asigurarea tratamentului, inclusiv cu amoxicilină pentru dispersie orală, şi oxigenului.
Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Pneumoniei este „Inovaţii pentru a pune capăt pneumoniei la copii“.
Citeşte şi:
Medicul israelian David Greenberg, expert în vaccinuri, consideră paradoxală situaţia din România, în care vaccinul HPV va fi oferit gratuit populaţiei, iar vaccinul pneumococic trebuie plătit de părinţi, la un preţ care nu este deloc mic.
De ce sunt bolile pneumococice un pericol pentru copii
Majoritatea medicilor români consideră bolile pneumocice un risc important pentru sănătatea copiilor şi recomandă vaccinarea înaintea vârstei de doi ani, arată un studiu recent realizat de Ipsos Healthcare.