România, fruntaşă la mortalitatea infantilă din cauza pneumoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

9,79 din 1.000 de nou-născuţi mor în fiecare an în România, mai mult decât dublu faţă de media europeană, semnalează specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Pneumoniei, marcată astăzi. Una dintre cauzele principale este pneumonia.

Un copil român din cinci, cu vârste mai mici de un an, prezintă simptome care ar putea anunţa o infecţie cu pneumococ. Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la meningite şi pot provoca sechele grave în rândul copiilor care au suferit un episod de boală. Aceştia pot prezenta retard mintal, tuburări de comportament, tulburări de vedere şi de auz, şi, nu în ultimul rând, pot suferi de epilepsie.

Vaccinarea ar reduce cu 50% rata mortalităţii infantile

„Aproximativ o pătrime din cazurile de deces în cazul nou-născuţilor se produc din cauza bolilor aparatului respirator, principala cauză fiind bolile cu localizare pulmonară, adică pneumoniile. În calitate de medic, recomand cu tărie vaccinarea copiilor, lucru care ar reduce cu 50% rata mortalităţii infantile prin bolile pneumococice, chiar din primul an de vaccinare", a afirmat medicul Doina Pleşca, vicepreşedinte al Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

Principala problemă este însă că vaccinul pneumococic nu este gratuit la noi în ţară. „În prezent doar 2% din părinţii din România îşi permit să cumpere acest vaccin pentru micuţii lor, de aceea sperăm că autorităţile vor lua deciziile necesare pentru ca cei 200.000 de copii care vin pe lume în fiecare an în ţara noastră să fie protejaţi. Nu trebuie să uităm că, în Uniunea Europeană, 23 de state au introdus deja acest vaccin în calendarul de imunizări gratuite, iar copiii din România merită aceleaşi drepturi", a declarat Andreea Marin Bănică, ambasadorul campaniei Coaliţa pentru o Nouă Prevenţie 2013 şi preşedintele Fundaţiei Preţuieşte Viaţa. Aceasta a stat de vorbă cu trecătorii de la metrou pentru a-i informa despre pericolul bolilor pneumocice, principala cauză de deces infantil la nivel mondial, dintre bolile prevenibile prin vaccinare.

Campanie pentru imunizare gratuită

Mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii profesionale de medici au demarat o campanie de informare şi de strângere de semnături pentru introducerea vaccinului pneumococic în Programul Naţional de Imunizare.

Campania se numeşte „Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013" (CNP 2013), este iniţiată şi susţinută de mai multe organizaţii nonguvernamentale şi îşi propune să militeze pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de prevenţia bolilor pneumococice, cauza de mortalitate numărul 1 în lume din categoria bolilor care pot fi prevenite, potrivit OMS.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite