Tratament în premieră pentru cancerul hepatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevarul
Foto: Arhiva Adevarul

Ieri au avut loc, pentru prima dată în România, trei intervenţii de distrugere a tumorilor maligne de la nivelul ficatului.

Ele s-au realizat printr-o metodă miniinvazivă, cu efecte adverse reduse, care creşte speranţa de viaţă şi calitatea vieţii pacienţilor. Este vorba despre o nouă tehnică de „atac la ţintă" al tumorilor, realizat prin injectarea substanţelor citostatice în vasele de sânge care le alimentează.

Vasele de sânge sunt blocate

Procedura poartă numele de chemoembolizare cu microsfere absorbabile, iar diferenţa dintre aceasta şi chemoembolizarea clasică (injectarea citostaticelor în ficat) o face modul de injectare a substanţei chimioterapice.

„Mai exact, se folosesc nişte microsfere absorbabile încărcate cu substanţe chimioterapice care se pregătesc cu o zi înainte. Ele se injectează în vasele tumorale printr-un cateter, cu anestezie locală, şi au dublu efect: în primul rând, tratează ţintit tumora cu substanţa citostatică şi, în al doilea rând, vasele de sânge respective sunt blocate şi, deci tumora nu va mai primi oxigen şi substanţe nutritive", explică medicul Bogdan Popa, preşedintele Societăţii Române de Radiologie Intervenţională şi cel care a realizat intervenţiile în premieră la Spitalul Sanador din Bucureşti.

Deşi nu este o metodă care să trateze definitiv cancerul hepatic, ea are avantaje majore comparativ cu chimioterapia sistemică (citostaticele se administrează mai ales prin perfuzii). „Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentraţia locală (intratumorală) de chimioterapic va fi mai mare, iar reacţiile adverse sunt mult minimizate, în special cele sistemice (în restul organismului)", precizează specialistul. Astfel, terapia este mai uşor tolerată şi acceptată de pacient.

Cele trei intervenţii realizate la Spitalul Sanador (pe două femei şi pe un bărbat) au fost gratuite. Însă, în mod normal, pacientul trebuie să acopere costul intervenţiei, de 7.900 de lei. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite