Transplant de rinichi la Iași. Doi pacienți de la dializă au primit șansa la o viață normală

0
Publicat:

Doi bărbați din zona Moldovei au primit șansa de a trăi din nou o viață normală, ca pacienți ai medicilor ieșeni care au făcut, într-o singură zi, două intervenții de transplant, salvatoare.

Transplant rinichi SURSĂ Arhiva Adevărul
Transplant rinichi SURSĂ Arhiva Adevărul

În cursul zilei de joi, 31 august 2023, la Spitalul Dr. C. I. Parhon din Iași au fost realizate, cu succes, două transplanturi de rinichi, de care au beneficiat doi pacienți ce urmau, de mai multă vreme, ședințe de dializă.

Intervenții în timp record

De data aceasta, de intervențiile salvatoare au beneficiat doi bărbați, din Târgu Neamț și Bacău. Medicii susțin că intervențiile au fost un real succes, iar cei doi pacienți, care încă se află la unitatea medicală ieșeană, se recuperează foarte bine.

,,În cursul zilei de 31 august 2023, la spitalul Parhon din Iași au avut loc două intervenții de transplant renal. De aceste intervenții au beneficiat doi pacienți din zona Moldovei. Este vorba despre un bărbat în vâsrtă de 47 de ani, din Târgu Neamț, care era în programul de dializă de aproximativ doi ani de zile. Al doilea pacient este un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Bacău, care urma ședințe de dializă de un an de zile", a precizat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iași.

Număr mare de transplanturi în 2023

Conform reprezentanților Spitalului Clinic Parhon din Iași, numărul de transplanturi renale efectuate în 2023 este destul de mare, dar este loc de îmbunătățiri.

Până în prezent, în 2023 au fost efectuate, la Spitalul Parhon din Iași, nu mai puțin de 30 de intervenții de transplant renal. Din acest total, zece au fost efectuate de la donator viu, în timp ce 20 au fost efectuate cu ajutorul donatorilor cadaverici“, a adăugat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog. 

Medicii ieșeni susțin că, în acest moment, pe listele de așteptare pentru transplant renal se află sute de persoane. O cale spre salvarea acestora ar putea fi identificarea donatorilor cadaverici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite