Plasa în care pică tot mai mulţi tineri. Când devine „berea după muncă” dependenţă de alcool
0Dependența de alcool este un fenomen extrem de răspândit în zilele noastre. Astfel, medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că simplul obicei de a consuma ,,o bere după muncă” se poate transforma într-o adicție periculoasă.
Consumul de alcool este un obicei foarte răspândit la nivel mondial, fiind privit, de cele mai multe ori, ca o normalitate. Cu toate acestea, chiar dacă este utilizat pentru relaxare, alcoolul poate cauza, în timp, reale probleme consumatorilor. Astfel, conform cadrelor medicale, cei care aleg să consume alcool destul de des sunt predispuşi la a dezvolta dependenţă.
Tinerii trebuie să cunoască aceste lucruri
Medicii susţin că este foarte importantă vârsta la care o persoană intră în contact pentru prima oară cu alcoolul.
,,Există studii care arată că persoanele care consumă alcool înainte de 14 ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme în viitor, cum ar fi dependenţa. Totodată, şi cei care consumă alcool în weekend, la petreceri, prezintă un risc mai mare de a dezvolta dependenţă. Tinerii trebuie să înţeleagă aceste lucruri, să amâne cât mai mult primul contact cu alcoolul, pentru că riscul este mare. Creierul nu este bine dezvoltat la vârste fragede. Astfel, tinerii trebuie să înţeleagă că tot ce înseamnă abuz reprezintă un comportament de risc. Cu timpul, consumul de alcool duce la fenomenul de toleranţă. Astfel, se ajunge la a avea nevoie de o doză mai mare pentru a obţine efectul”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Alcoolul poate distruge vieţi
Chiar dacă în primă instanţă provoacă plăcere, consumul de alcool poate duce la reale probleme. Una dintre ele este dependenţa de alcool, care se manifestă zgomotos şi afectează vieţile oamenilor ajunși în acest punct.
,,Unul dintre primele semne care ne poate duce cu gândul la existenţa dependenţei de alcool este pierderea controlului asupra consumului. Dependenţa presupune pierderea libertăţii de a alege. În acest punct, alcoolul devine o necesitate, un element esenţial pentru a funcţiona. Astfel, nu mai este vorba despre plăcere, este vorba despre evitarea sevrajului şi a stării de rău”, explică medicul ieșean.
Acesta avertizează că e bine de știut că toate aceste lucruri se petrec în timp și că, de cele mai multe ori, dependenţa debutează cu consumul ocazional, care devine tot mai des.
„Astfel, se pierde controlul, iar alcoolul devine o adevărată necesitate. Se ajunge în punctul în care nu mai este consumat pentru relaxare. Trebuie să ştim că alcoolul este o substanţă sedativă. După un consum îndelungat, dacă persoana se opreşte, poate să apară tremurul şi chiar sevrajul” , a adăugat medicul ieşean.
Aceste băuturi sunt o adevărată capcană
Chiar dacă alcoolul reprezintă un factor de risc, mai ales dacă este consumat la vârste fragede, pe piaţă există anumite băuturi care atrag foarte mulţi tineri. Conform cadrelor medicale, alcoolul cu arome fructate facilitează trecerea de la sucuri şi băuturi fără alcool la băuturile alcoolice. Astfel, nu este de mirare că foarte mulţi adolescenţi aleg să consume astfel de băuturi la petreceri sau în timpul liber.
,,Există foarte multe băuturi fructate, cu tot felul de gusturi. Acestea au ca scop facilitarea tranzitiei. Astfel, trecerea de la suc la alcool devine mult mai uşoară. Vorbim despre acele băuturi dulci, cu puţin alcool, ce sunt o introducere pentru cei care nu au consumat niciodată alcool. Astfel, prin intermediul acestor băuturi foarte multe persoane încep să consume alcool”, a încheiat dr. Ovidiu Alexinschi.