Tocătorul de bucătărie adună cu 200% mai multe bacterii decât vasul de toaletă. Topul celor mai murdare locuri din casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În bucătărie se găsesc microbi la fel de periculoşi ca şi în baie
În bucătărie se găsesc microbi la fel de periculoşi ca şi în baie

Suprafeţele din casă adună germeni periculoşi precum Salmonella, E. coli, stafilococi, streptococi, ciuperci, giardia, virusuri - inclusiv de răceală şi gripă. Aceştia pot afecta sever sănătatatea familiei, în special pe cea a copiilor, care au o imunitate mai scăzută, şi îi putem găsi în locurile cele mai neobişnuite.

Vasul de toaletă este considerat de către femei locul din casă cu cei mai mulţi germeni, arată studiul „Cum îşi curăţă românii casele” şi care a investigat comportamentul femeilor din România cu privire la rutina de curăţenie a casei, dar şi explorarea nivelului de cunoştinţe cu privire la bacteriile existente în locuinţe şi posibilele surse de infecţie din casă.

Astfel, 43% au indicat vasul de toaletă, care a fost urmat de buretele de bucătărie – 25%, podeaua - 16%, tocătoarele - 6%, chiuveta - 4%, blatul de bucătărie  - 3% şi frigiderul  - 3%.

„Deşi este foarte probabil ca vasul de toaletă să conţină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroşcaţi pe alte suprafeţe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa şi pot fi purtaţi în toată baia şi casa pe mâinile nespălate. Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafeţe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele şi mânerul uşii. Ca regulă generală, pentru a opri răspândirea microbilor, este important să curăţaţi cu produse de curăţat care omoară bacteriile suprafeţele din casă pe care familia le atinge frecvent cu mâinile, precum mânerul uşii frigiderului, mânerele dulapurilor, robinete, clanţe etc.”, explică prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Dealtfel, numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obişnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare faţă de baie, potrivit International Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council, 2014. Iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200% mai mare decât pe vasul de toaletă, considerat cel mai murdar loc din casă, potrivit Food&Hygiene Facts, NHS Choices, 2012.  

De asemenea, dormitoarele şi spaţiile de zi sunt locurile ideale pentru acumularea de praf, acarieni şi germeni, care cresc riscul de infecţii şi îmbolnăviri. „Dormitoarele conţin mult mobilier moale, în care se depozitează praf, acarieni, reziduuri de acarieni, polen şi mătreaţă de la animalele de companie. De aceea, este recomandat să folosiţi şi în acest spaţiu, un produs de curăţare antibacterian. Curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele de contact cu mâinile, precum telecomenzile, televizoarelor, întrerupătoarele şi telefoanele etc. De asemenea, curăţaţi şi dezinfectaţi jucăriile în mod regulat, cel puţin o dată pe săptămână”, conchide prof. dr. Marin Burlea. 

Virusurile, germenii cel mai greu de controlat

Majoritatea femeilor (90%) care au participat la studiu cunosc faptul că pe suprafeţele din casă se găsesc germeni periculoşi, precum Salmonella, E. coli, stafilococi, streptococi, ciuperci, giardia, virusuri (inclusiv de răceală şi gripă), care pot afecta sever sănătatatea familiei, în special pe cea a copiilor, care au o imunitate mai scăzută.

O proporţie majoritară dintre participantele la studiu cunosc şi modul corect în care aceşti germeni se pot răspândi în casă: 8 din 10 au susţinut că microbii se răspândesc prin contact direct cu suprafeţele sau prin aer, 6 din 10 au declarat că germenii se pot răspândi şi prin contactul cu animalele, muşcături sau zgârieturi, iar 7 din 10 cred că microbii pot fi contractaţi prin consumul de alimente sau apă contaminate. Aproape o treime dintre femei (32%) au declarat că virusurile sunt microbii cei mai greu de controlat, întrucât supravieţuiesc şi câteva zile în casă.

Igiena camerei copilului, prioritară

Pentru a ţine microbii şi infecţiile la distanţă, mai mult de o treime dintre femeile din România (41%) dezinfectează în mod uzual toate suprafeţele din casă, iar o proporţie similară (39%) dezinfectează cu produse de curăţat care omoară bacteriile baia şi bucătăria. 6 din 10 femei dezinfectează casa cu regularitate, o dată pe săptămână.  Atunci când vine vorba de sănătatea copiilor şi dezinfectarea spaţiilor în care aceştia îşi petrec cel mai mult timp, 7 din 10 femei s-au declarat în favoarea produselor de curăţare care omoară bacteriile. Mai mult, 3 din 10 mămici dezinfectează în fiecare săptămână camera copilului. 

„Copiii sunt o categorie mai vulnerabilă, cu o imunitate mai scăzută, fiind predispuşi să contracteze infecţii mai uşor decât adulţii. De aceea, dezinfectarea camerei copilului, a jucăriilor, patului, saltelei, lenjeriei şi spaţiilor unde acesta îşi petrece cel mai mult timp trebuie realizată cu regularitate, cel puţin o dată pe săptămână. Recomandarea noastră este ca produsele de curăţat care omoară bacteriile să fie utilizate corect, citind cu atenţie instrucţiunile de folosire de pe ambalaj”, a mai spune prof. dr. Marin Burlea.

 Cercetarea a inclus 784 de femei, mame cu copii cu vârste între 0 şi 16 ani, şi a fost realizat de către brandul Dettol, în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, în perioada 25-30 ianuarie 2017.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite