Tipul de cancer care provoacă cele mai multe decese în întreaga lume. Fumatul, principalul factor de risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității în Uniunea Europeană, după bolile circulatorii. Mortalitatea cauzată de cancer scoate însă în evidenţă și mari inegalităţi socioeconomice. În unele țări, expunerea la factorii de risc este mult mai crescută, iar pacienții nu au același acces la tratament.

Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese FOTO Arhivă
Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese FOTO Arhivă

În România, mortalitatea cauzată de cancer este peste media Uniunii Europene. Potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din anul 2000 și până în prezent, procentul mortalității a crescut în cazul pentru şase tipuri de cancer. Totodată, Comisia Europeană și OCDE au prezentat miercuri, în perspectiva Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, care va avea loc la 4 februarie, primele profiluri de ţară (Norvegia și Islanda) în materie de cancer din Registrul european privind inegalităţile în domeniul cancerului pentru toate statele membre ale UE.

Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese

Cancerul reprezintă 26% din totalul deceselor din Uniunea Europeană, fiind cea de-a doua cauză a mortalității, după bolile circulatorii. În ceea ce priveşte rata mortalităţii cauzate de cancer, diferenţa dintre unele ţări este aproape dublă şi există diferenţe considerabile chiar și între sexe.

De departe, potrivit studiilor, cancerul pulmonar tipul ce cancer care duce cel mai frecvent la deces. Mortalitatea provocată de cancer pune în evidenţă inclusiv mari inegalităţi socioeconomice. Explicația constă în diferenţele de expunere la principalii factori de risc: fumatul, obezitatea, consumul nociv de alcool sau poluarea aerului.

Datele statistice arată că acești factorii de risc tind să apară, în principal, în rândul bărbaţilor şi al persoanelor cu venituri mici şi cu un nivel scăzut de educaţie.

Fumatul, principalul factor de risc actori de risc

România a rămas în urma celor mai multe ţări europene la capitolul: factori de risc de cancer.

Rata fumatului în rândul adulţilor din România a scăzut uşor din 2008, ajungând la 18,7% în 2019, care este aproape de media UE (18,4%).

Rata fumatului în rândul bărbaţilor (30,6%) este de patru ori mai mare decât cea în rândul femeilor (7,7 %).

Așadar, numărul de fumători a scăzut aproape de media UE, dar inegalităţile sunt marcate de gen şi statut social. Consumul de alcool rămâne ridicat şi este a preocupare majoră de sănătate publică în România În 2020, românii au băut în medie 11 litri alcool pur pe persoană în vârstă de 15 ani şi peste an (18,6 litri la bărbaţi şi 5,5 litri la femei), care este uşor peste media UE de 9,8 litri pe cap de locuitor.

În ultimii cinci ani, România a depus eforturi şi resurse în dezvoltarea bazată pe programe de screening pentru populaţie (screening oferite unei populaţii-ţintă specifice expuse riscului) pentru colul uterin, cancerele de sân şi colorectal, pregătirea şi implementarea de programe pilot finanţate cu fonduri UE.

Eforturile de prevenire în Uniunea Europeană

Cheltuielile cu prevenirea au crescut în ultimii ani. Cu toate acestea, ele reprezintă în continuare doar 3,4 % din totalul cheltuielilor pentru sănătate.

Comisia a realizat deja, într-un timp record, numeroase acţiuni din cadrul Planului european de combatere a cancerului. Cea mai recentă a avut loc la 23 ianuarie, şi anume lansarea de către Comisie a Iniţiativei europene de imagistică împotriva cancerului pentru a sprijini furnizorii de servicii medicale, institutele de cercetare şi inovatorii să utilizeze în mod optim soluţiile inovatoare bazate pe date pentru tratamentele şi îngrijirile oncologice.

Planul european de combatere a cancerului este un pilon esenţial al Uniunii Europene a sănătăţii, anunţată de preşedinta von der Leyen în 2020. Lansat în 2021, Planul de combatere a cancerului stabileşte o abordare nouă a UE în ceea ce priveşte prevenirea cancerului şi tratamentele şi îngrijirile oncologice, prin integrarea aspectelor de sănătate în toate politicile şi prin asocierea cu părţi interesate din diverse sectoare. Planul propune 10 iniţiative emblematice şi numeroase acţiuni pentru a aborda întregul parcurs al bolii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite