Tinerii României, în plasa etnobotanicelor. Medic: „Avem pacienţi care au început consumul la 12 ani”
0Când vine vorba despre consumul de droguri, situaţia înregistrată la nivel naţional este un gravă. Astfel, susţin medicii, etnobotanicele reprezentă o mare parte a acestei probleme.
Specialiştii susţin că, în ultimii ani, numărul consumatorilor a crescut considerabil şi că, de multe ori, cei care cad în plasa acestor produse sintetice sunt tinerii, care nu beneficiază de o educaţie corespunzătoare.
Cât de periculoase sunt aceste substanţe?
Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, susţine că etnobotanicele sunt extrem de periculoase. Totodată, faptul că ele pot fi vândute sub mai multe forme, care de care mai atractive, este un alt factor care conduce la creşterea consumului.
,,Noile substanţe psihoactive sunt cea mai mare problemă legată de droguri în România. Sunt foarte ieftine, accesibile, au efecte psihoactive de zeci de ori mai mari decât drogurile naturale. Acestea sunt vândute sub anumite forme, de jeleuri, de acadele, tot felul de lucruri foarte seductiv colorate. Ele nu sunt de uz uman, sunt folosite, în mod normal, pentru zootehnie, îngrăşăminte, creşterea plantelor. Ele sunt otrăvuri, sunt sintetice, făcute în laboratoare clandestine şi sunt foarte periculoase”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.
Efectele, printre cele mai rele
Chiar dacă persoanele care aleg să consume astfel de substanţe văd, la început, doar partea plină a paharului, medicii susţin că efectele pot fi devastatoare.
,,Nici concentraţia, nici substanţa respectivă nu este controlată, deoarece vorbim despre laboratoare clandestine. Majoritatea nu ştie ce consumă, iar efectele sunt cele mai dezastruase. Pot apărea manifestări halucinatorii, psihoze, paranoia, depresii, anxietate extremă, o mulţime de manifestări foarte periculoase. Să nu mai vorbim despre impactul pe care aceste substanţe îl au asupra sănătăţii fizice”, adaugă medicul ieşean.
Consumul debutează la vârste tot mai fragede
Psihiatrii susţin că, la nivel naţional, situaţia este una gravă. Astfel, există pacienţi care încep să consume astfel de substanţe de la vârsta de 12-13 ani.
,,Ne confruntăm o problemă reală. De multe ori, cei afectaţi sunt îndrumaţi de familie, de cei apropiaţi, să ceară ajutorul. Mai grav este că vin tot mai mulţi tineri care susţin că au început consumul din şcoala generală, de la 12-13 ani. Sunt foarte ieftine şi ei şi le permit. E o otravă accesibilă. Acele weed shop-uri au dispărut, dar fenomenul nu a dispărut. Acum se vând în diverse zone, mai puţin controlate, chiar şi pe internet. Există persoane care vând astfel de substanţe etnobotanice, pentru că sunt foarte ieftine şi oferă efecte garantate foarte puternice. Totodată, profitul este uriaş”, mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.