Dependența de jocuri de noroc, încurajată de legislație. Psihiatru: ,,Încercări jenante de reglementare”

0
Publicat:

La nivel naţional, problema jocurilor de noroc este una din ce în ce mai gravă. Astfel, psihiatrii trag un semnal de alarmă în rândul populaţiei şi susţin că, mulţi ani de zile, acest aspect a fost ţinut sub preş.

Sală de jocuri de noroc SURSĂ Arhiva Adevărul
Sală de jocuri de noroc SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, mai spun specialiştii, dependenţa de jocuri de noroc poate conduce la adevărate tragedii.

,,Nu există o direcţie clară"

Conform psihiatrilor, nu există o strategie clară prin care acest fenomen să fie combătut cu succes, iar încercările sunt catalogate ca fiind jenante.

,,Jocurile de noroc sunt o problemă uriaşă, ţinută sub preş de mulţi ani de zile. Abia în ultimul timp au intrat în atenţia publică, în atenţia decidenţilor şi sunt unele încercări, cel puţin jenante, de reglementare. Cred că discuţia legată de jocuri este mult mai amplă, pentru că implicaţiile jocului patologic pot fi extrem de profunde, similare cu cele ale consumului de droguri de mare risc. Lucrurile au luat-o razna, au ieşit de sub control, nu există direcţie, strategie de reglementare", a transmis dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.

Unii nu pot scăpa nici când decid să se retragă

Medicii susţin că foarte multe persoane sunt atrase, mai ales în mediul online, cu fel şi fel de oferte, chiar dacă au decis şi au solicitat că vor să se retragă de pe platformele de jocuri de noroc.

,,Marketingul este extrem de agresiv, vorbim despre foarte mulţi bani, sume de miliarde de euro. Publicitatea agresivă şi lipsa unei reglementări unitare au dus la derapaje. Astfel, unii jucători, din mediul online, dacă s-au retras şi au cerut să fie şterşi din liste, primesc şi după un an sau doi tot felul de e-mail-uri cu recompense pentru a fi atraşi, pentru a juca în continuare", adaugă medicul ieşean.

Cea mai mare capcană

Impresia unui câştig imediat este cea mai mare capcană, susţin psihiatrii. Astfel, există foarte multe persoane care nu fac faţă acestor tentaţii.

,,Este un miraj, o capcană a câştigului imediat, a recompensei imediate. Este vorba de tensiunea care apare înainte de joc şi de eliberarea simţită în timpul jocului, chiar dacă este vorba despre pierderi. Aceste jocuri sunt făcute în aşa fel încât să deghizeze anumite pierderi în câştiguri. Culorile, sunetele, faptul că erai aproape de câştig, toate acestea sunt capcane. Jucătorii simt această tensiune şi apare nevoia de a juca. Tensiunea se eliberează prin joc, iar lucrurile pot duce într-o zonă periculoasă. Există cazuri în care oamenii pierd absolut tot ce aveau, case, familie şi serviciu. Din nefericire, unii îşi pierd chiar şi viaţa", a încheiat dr. Ovidiu Alexinschi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite