De ce un pachet de țigări conţine 20 bucăți. Medic psihiatru: „Totul este foarte bine calculat“

0
Publicat:

Fumatul a devenit o modă, mai ales în rândul tinerilor. Astfel, susţin specialiştii, tot mai mulţi români încep să consume tutun încă din adolescenţă. Acest lucru, extrem de nociv, conduce şi la alte dependenţe, mai spun medicii.

Tigari SURSĂ Arhiva Adevărul
Tigari SURSĂ Arhiva Adevărul

Cu siguranţă, mulţi fumători s-au întrebat de ce un pachet conţine exact 20 de ţigări. Răspunsul l-am găsit la medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, de la Institutul de Psihiatrie Socola, coordonator al programelor NoAddict. 

„Industria este foarte cinică"

Conform specialiştilor, numărul de ţigări pe care îl include un pachet este foarte bine calculat, în funcţie de necesităţile fumătorilor. Astfel, numărul de 20 de ţigări nu este întâmplător, susţin psihiatrii.

,,Cu siguranţă, mulţi dintre fumători s-au întrebat de ce un pachet conţine 20 de ţigări. Industria aceasta este foarte cinică, acest număr a fost calculat cu exactitate. În medie, o persoană stă aproximativ 16 ore trează pe zi, iar în aproximativ 40 de minute se saturează receptorii nicotinici. Astfel, este nevoie de fix 20 de ţigări pentru a satura nevoia pe parcursul întregii zile", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru. 

Fumatul joacă un rol important în socializare

Conform specialiştilor, foarte mulţi tineri aleg să fumeze pentru că prin acest lucru reuşesc să socializeze cu alte persoane. 

De cele mai multe ori este vorba despre o chestie socială. Fumatul joacă un rol foarte important pentru persoanele respective când vine vorba despre acest aspect. Totodată, pentru tineri este vorba, de multe ori, despre presiunea grupului în care se află, a colegilor sau a prietenilor. Astfel, aceştia se asigură că nu vor fi excluşi din grup, marginalizaţi. În astfel de grupuri, cele mai multe lucruri se discută la o ţigară", adaugă medicul ieşean.

Dependenţa de tutun poate atrage alte dependenţe

Medicii susţin că persoanele care sunt dependente de tutun pot atrage şi alte astfel de vicii. Acest lucru se întâmplă pentru că, de multe ori, viciile convieţuiesc şi se potenţează reciproc.

,,În ziua de azi, foarte multe ritualuri se leagă de ţigară. Cafeaua convieţuieşte cu tutunul, de exemplu. Totodată, această dependenţă poate convieţui foarte uşor şi cu alcoolul. Este adevărat faptul că cele două vicii se potenţează reciproc. Astfel, o persoană care consumă alcool va avea tendinţa şi de a fuma mai mult", încheie dr. Ovidiu Alexinschi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite