Fumatul, viciul cel mai răspândit în rândul tinerilor. Medic psihiatru: „Un fenomen demn de Vestul sălbatic”

0
Publicat:

Fumatul nu mai este de multă vreme văzut ca un viciu, ci mai mult ca un obicei la modă, de către tinerii din România. Tot mai mulți adolescenți pică în acestă capcană, iar legislația deficitară este principala cauză, susțin psihiatrii.

Tineri fumători FOTO Shutterstock
Tineri fumători FOTO Shutterstock

Acest viciu, care devine tot mai popular în România pe zi ce trece, se transformă într-un fenomen îngrijorător, ce pare neglijat de toată lumea, susțin cadrele medicale. Pericolul la care se expun minorii care aleg să fumeze nu este, de multe ori, explicat și înțeles. Astfel, o simplă încercare, de multe ori la îndemnul anturajului, se poate transforma într-o adevărată dependență.

,,În România este ca în vestul sălbatic"

Dacă alte state europene iau măsuri clare pentru a combate fumatul, în România lucrurile stau diferit. Astfel, tot mai mulți tineri se apucă de fumat de la vârste fragede și putem găsi fumători chiar și în rândul elevilor de gimnaziu. Una dintre principalele cauze este, conform medicilor psihiatri, lipsa unui cadru legislativ corespunzător.

,,Ne confruntăm cu un fenomen demn de vestul sălbatic. În alte țări, fumatul a scăzut masiv în ultimii ani, dar la noi crește incidența. Acest lucru se întâmplă mai ales pe segmentul populației tinere, în rândul adolescenților. Legislația permite acest lucru și nu există un program de sănătate publică care să arate care sunt efectele pe termen scurt și lung", precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola.

Țigările cu arome și cele electronice, o adevărată capcană pentru minori

Poate la fel de nocive ca țigările clasice, țigările cu arome sau cele electronice pot reprezenta un punct de pornire pentru viciul fumatului. Astfel, culorile atrăgătoare ale pachetelor, dar și gusturile diferite, îi pot ademeni, cu ușurință, pe tineri.

,,Există tot felul de dispozitive care au apărut pe piață, electronice, cu diverse arome, care sunt interesante pentru tineri. Cu toate acestea, nu s-a dovedit că ele sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul clasic, nu se cunosc exact efectele pe termen lung. În România există pachete de țigări seducătoare, cu arome și promoții care, într-un anumit context, reușesc să atragă tinerii care nu au format încă un cadru de valori. Este un fenomen răspândit și la modă. În țările civilizate, pachetele sunt întunecate, se vând doar în anumite locații. La noi se găsesc oriunde, chiar și la bucată și oricine poate cumpăra aceste gadgeturi inovative", adaugă medicul ieșean.

,,Nu tot ce este legal e și moral"

Psihiatrii susțin că, de multe ori, tinerii se apucă de fumat și din cauza presiunii la care sunt supuși de către grupul în care se află. Astfel, a devenit un obicei acceptat social.

,,Nu este un gest ilegal, dar nu mereu tot ceea ce este legal este etic sau bun pe termen lung. Permisivitatea din punct de vedere al autorităților este o problemă foarte mare. Trebuie să existe educație sanitară în școli și să se explice efectelor.  Industria își canalizează energia și marketingul către dispozitivele moderne, inteligente și electronice. Nu există dovezi că aceste tipuri de țigări nu sunt nocive, fumul ajunge tot în alveolele pulmonare și poate produce efecte. Aceste efecte nu se cunosc pe termen lung, dar au existat incidente destul de grave", încheie dr. Ovidiu Alexinschi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite