Războiul din Ucraina a băgat spaima în români. Medic psihiatru: „Mulţi au dezvoltat anxietate, chiar şi o simptomatologie depresivă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut peste patru sute de zile de când Rusia a declanşat războiul din Ucraina, conflict ce implică, pe lângă pierderi materiale şi pierderi de vieţi omeneşti şi mari frici pentru locuitorii altor ţări, neimplicate în mod direct.

Frică SURSĂ Arhiva Adevărul
Frică SURSĂ Arhiva Adevărul

Având în vedere că acest război se duce chiar la graniţele ţării noastre, nu este de mirare, susţin medicii specialişti, că există foarte mulţi români care trăiesc cu frică şi ajung să dezvolte afecţiuni grave din această cauză. 

Frica poate conduce la anxietate şi depresie

Chiar dacă şocul iniţial, cauzat de începerea războiului, a fost foarte puternic, mulţi români au reuşit să se împace cu ideea conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, printre ei există şi oameni care nu reuşesc să-şi gestioneze prea bine emoţiile, iar nesiguranţa zilei de mâine îi înspăimântă.

,,Dacă şocul iniţial a fost mare, o parte din oameni s-a liniştit. Cu toate acestea, mulţi au rămas cu frică, fiind mai ales vorba despre incertitudinea zilei de mâine. Asupra vieţilor acestor persoane, războiul are încă un impact mare. De multe ori, totul depinde de capacitatea fiecăruia de a face faţă acestei noi realităţi, de a se adapta. Multe persoane au dezvoltat anxietate, ulterior chiar şi o simptomatologie depresivă legată de contextul economic, lipsa unei previziuni asupra viitorului", precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi. 

Ştirile false alimentează frica oamenilor

Un alt factor care joacă un rol extrem de important este reprezentat de ştirile ce conţin informaţii despre conflictul armat din Ucraina. Conform specialiştilor, acestea trebuie să fie selectate foarte atent de către cititori, întrucât cele false pot alimenta frica şi pot conduce la tulburări grave. Predispuşi la a dezvolta afecţiuni sunt mai ales cei care au tulburări preexistente, precum psihoze. 

,,Lucrurile pot fi alimentate şi de ştiri, acestea conţinând diverse informaţii. Cei care au tulburări preexistente, precum psihoze, pot fi alimentate de paranoia sau diverse gânduri. Astfel, aceste persoane sunt îngrijorate de faptul că lucrurile pot lua o întorsătură negativă. Acest război este alimentat şi de ştiri false, care întreţin această atmosferă sumbră şi totodată frica pe care o simt unii oameni. Chiar dacă ştirile pleacă de la unele fapte reale, precum faptul că există arme tactice în Belarus, acest lucru poate fi interpretat într-o manieră care stârneşte panica", adaugă medicul ieşean.

Cum poate fi gestionată frica

Chiar dacă teama de război este cu siguranţă justificată, medicii susţin că aceasta trebuie gestionată de fiecare persoană în parte.

,,Sunt lucruri care nu intră în sfera de control individuală, lucruri la nivel de ţări, forţe militare, politică. Lucrurile pe care nu le avem sub controlul personal putem să le controloăm doar prin capacitatea de adaptabilitate personală. Anxietatea şi frica extremă nu ajută la nimic în mod real. Astfel, trebuie, pe cât posibil, să învăţăm să gestionăm aceste frici şi să ne controlăm trăirile", încheie dr. Ovidiu Alexinschi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite