Țara care va interzice ţigările electronice de unică folosinţă. Motivele care stau în spatele măsurii

0
Publicat:

Foarte apreciate de tineri, dar criticate de profesioniştii din sectorul sănătăţii, ţigările electronice de unică folosinţă vor fi interzise în curând în Regatul Unit, unde Guvernul condus de Rishi Sunak a făcut din lupta împotriva fumatului unul dintre marile sale obiective, informează AFP, citată de Agerpres.

Fumatul este principala cauză de mortalitate evitabilă în Regatul Unit. FOTO EPA EFE
Fumatul este principala cauză de mortalitate evitabilă în Regatul Unit. FOTO EPA EFE

„Copiii nu ar trebui să fumeze ţigări electronice şi nu vrem ca ei să devină dependenţi (...), de aceea vom interzice ţigările electronice de unică folosinţă", a anunţat luni dimineaţă prim-ministrul conservator al Marii Britanii.

 Anunțul a fost făcut în timpul unei vizite într-o şcoală din nord-estul Angliei.

„Nu cunoaştem deocamdată consecinţele consumului de ţigări electronice asupra sănătăţii şi este, deci, normal să luăm măsuri puternice pentru a eradica acest fenomen", a adăugat el.

Cu arome de ananas, căpşune sau alte fructe apetisante, țigările electronice sunt vândute în mici tuburi colorate și se bucură de un succes tot mai mare în rândul adolescenţilor.

„Să evite să fie atraşi în mod catastrofal într-o dependenţă de nicotină”

Datele oficiale arată că, în rândul tinerilor de la 11 la 17 ani care fumează în Regatul Unit, proporţia celor care consumă ţigări electronice de unică folosinţă a crescut de nouă ori în doi ani.

Guvernul „vrea să îi ajute pe copii să evite să fie atraşi în mod catastrofal într-o dependenţă de nicotină, la care fumatul de ţigări electronice este adeseori o poartă de acces", a declarat ministrul Sănătăţii, Victoria Atkins, pentru BBC.

Ea a precizat că această interdicţie ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor.

„O acţiune curajoasă a fost întotdeauna necesară pentru a frâna fumatul de ţigări electronice în rândul tinerilor, iar interzicerea produselor de unică folosinţă este un pas important în direcţia cea bună", declarat medicul Mike McKean, vicepreşedintele Colegiului Regal de Pediatrie şi Sănătate a Copilului.

Regatul Unit consideră în continuare că ţigările electronice sunt utile pentru a-i ajuta pe oameni să renunţe la fumat, iar autorităţile britanice au deschis în 2021 calea spre posibile reţete medicale pentru astfel de dispozitive, suscitând critici în rândul unor oameni de ştiinţă.

Regatul Unit s-a alăturat altor ţări care au adoptat asemenea măsuri

Guvernul de la Londra se declară însă îngrijorat de popularitatea acestor produse în rândul tinerilor şi Regatul Unit s-a alăturat altor ţări care au adoptat măsuri împotriva dispozitivelor de unică folosinţă.

În Franţa, Adunarea Naţională a adoptat la sfârşitul anului 2023 un proiect de lege ce vizează interzicerea lor. Legea urmează să mai fie examinată în Senat şi, mai ales, să primească undă verde de la Comisia Europeană.

În alte ţări din Europa, Germania, Belgia şi Irlanda au început şi ele proceduri privind interzicerea lor.

Un produs „nociv"

Australia a interzis, la rândul ei, importul de ţigări electronice de unică folosinţă de la 1 ianuarie 2024.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că ţigara electronică este, în mod general, un produs „nociv" şi studiile realizate pentru a evalua folosirea lor care instrument ce ajută la renunţarea la fumat „nu sunt concludente".

O ţară fără tutun

Guvernul de la Londra a anunţat, pe lângă interzicerea ţigărilor electronice de unică folosinţă, şi o înăsprire a reglementărilor pentru a reduce numărul de arome autorizate pentru ţigările electronice clasice, pentru a face ambalajele lor mai puţin atrăgătoare şi pentru a reglementa modul în care aceste produse sunt prezentate în magazine cu scopul de a fi mai puţin vizibile pentru tineri.

Măsurile se înscriu într-un cadru mai larg de luptă împotriva fumatului anunţat în toamna trecută de Rishi Sunak.

Fumatul este principala cauză de mortalitate evitabilă în Regatul Unit şi se află la originea unui sfert dintre decesele provocate de cancer, potrivit datelor guvernamentale.

Rishi Sunak a anunţat că doreşte să extindă interdicţia de vânzare a ţigărilor pentru ca Regatul Unit să devină treptat o ţară fără tutun.

Vârsta legală pentru a cumpăra ţigări în Anglia şi Ţara Galilor este de 18 ani, iar Guvernul doreşte să ridice această vârstă legală cu un an în fiecare an.

Acest lucru înseamnă că orice persoană născută în 2009 sau mai târziu nu va mai putea cumpăra legal ţigări pentru tot restul vieţii sale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite