Ţigările electronice au ucis 18 oameni. Mai mult de 1.000 de cazuri bizare de boli pulmonare din această cauză, în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul deceselor asociate fumatului de ţigări electronice cu vaporizator creşte în SUA
Numărul deceselor asociate fumatului de ţigări electronice cu vaporizator creşte în SUA

Oficialităţile americane sunt în alertă. 18 oameni au murit şi peste 1.000 au fost diagnosticaţi cu boli pulmonare care au legătură cu fumatul ţigărilor electronice. Reprezentanţii Centrelor pentru controlul şi preveniţia bolilor – CDC – avertizează că cifra îmbolnăvirilor a crescut cu un sfert faţă de săptămâna trecută.

Medicii nu au putut stabili până acum care este cauza îmbolnăvirilor. Semnele bolilor pulmonare includ dureri în piept, oboseala şi scurtarea respiraţiei.

Reprezentanta CDC, dr. Anne Schuchat a declarat că se aşteaptă ca numărul de cazuri să continue să crească, informează bbc.com.

„Nu am acordat prea multă atenţie acestor leziuni interne foarte serioase, dar este o chestiune critică. Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni cazurile suplimentare“, a spus dr. Anne Schuchat.

Leziunile interne la nivelul plămânilor, provocate de inhalarea vaporilor proveniţi de la ţigările electronice, au fost confirmate în 48 de state americane, decese fiind înregistrate în 15 astfel de state. Vârsta medie a persoanelor decedate este de 50 de ani. Cea mai tânără victim avea 20 de ani, în timp ce cea mai bătrână, 70 de ani, potrivit aceleiaşi surse.

Investigatorii medicali nu au putut face legătura între aceste îmbolnăviri şi o substanţă sau compus existent în vreun produs în mod particular, dar au spus că fumatul uleiului conţinând THC – substanţa psihoactivă din marijuana – este o atitudine foarte riscantă.

Luna trecută, CDC a avertizat oamenii să înceteze să mai folosească ţigările electronice de orice tip,  mai ales pe cele cu nicotină sau marijuana.

Unele state americane au trecut la interzicerea acestor ţigări

Unele state din SUA, Massachusetts  fiind cel mai recent, au trecut la interzicerea acestor ţigări până când efectele lor asupra sănătăţii vor fi mai bine înţelese.

Luna trecută, preşedintele american Donald Trump a declarat că aceste ţigări sunt ”o nouă problemă” mai ales pentru copii. Administraţia Trump intenţionează să retragă ţigaretele electronice cu arome de fructe de pe piaţă, cel puţin până ce acestea vor primi aprobarea FDA, în ideea de a le face mai puţin attractive pentru consumatorii tineri.

Potrivit CDC, decesele asociate ţigaretelor electronice cu vaporizator s-au înregistrat în statele: Alabama, California, Delaware, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Kansas, Minnesota, Mississippi, Missouri, Nebraska, New Jersey, Oregon şi Virginia.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite