Tehnica inovatoare care poate preveni atacul de cord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou mod de a scana inima, folosit deja pentru identificarea tumorilor la pacienţii care suferă de cancer, poate identifica oamenii cu un risc mare de a face atac de cord, sugerează un nou studiu.

Imaginea cordului poate dezvălui locul unde se află plăci de grăsime acumulate (plăci de aterom) care pot înfunda arterele. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, spun că un instrument eficient în prezicerea unui atac de cord schimbă multe pentru pacienţi. Milioane de oameni la nivel global suferă un atac de cord anual, iar înfundarea arterelor din jurul inimii este principala cauză de deces în lume, notează BBC.

Cercetătorii au folosit o substanţă radioactivă pentru a căuta plăci de aterom active şi periculoase. Această tehnică a fost combinată cu imagini cu o rezoluţie mare a inimii şi a vaselor de sânge. Rezultatul a fost o imagine detaliată a cordului în care zonele de risc sunt foarte vizibile. Această tehnologie se foloseşte deja în identificarea tumorilor la pacienţii care suferă de cancer.

Primele teste ale acestei tehnici s-au efectuat pe 40 de pacienţi care au suferit un atac de cord recent. Scanarea a identificat plăcile de aterom care au cauzat atacul de cord la 37 de pacienţi. „Nu toate plăcile detectate vor cauza un atac de cord, dar tehnica poate fi folositoare pentru identificarea pacienţilor cu un risc mare care au nevoie de tratament agresiv“, a declarat cardiologul Marc Dweck pentru BBC. Acest tratament agresiv poate include medicamente ca statinele sau aspirina, schimbări drastice ale stilului de viaţă şi chiar inserarea de stenturi în artere pentru a le ţine deschise.

Cercetătorii vor continua să studieze pacienţii cu risc crescut de atac de cord, inclusiv pe cei care urmează să sufere o operaţie, pentru a vedea dacă această tehnică poate salva vieţi. În cazul în care aceste scanări se dovedesc a fi un succes, dr. Dweck spune că vor aduce schimbări importante în acest domeniu. 

„Atacul de cord este cel mai mare ucigaş din Occident şi nu există niciun avertisment: prima dată când oamenii află de boala lor de inimă este când suferă un atac de cord. Dacă putem trata şi stabiliza plăcile de grăsime acumulate, atunci putem preveni atacul de cord şi putem împiedica moartea oamenilor“, adaugă dr. Dewck.

„Să fii în stare să identifici pacienţii cu risc crescut de atac de cord şi să le poţi oferi un tratament pentru a preveni apariţia lui este un mare pas înainte“, precizează şi profesorul Andrew Morris, cercetătorul-şef.


Citeşte şi:

Jumătate din decesele bărbaţilor români sunt cauzate de bolile de inimă

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în Uniunea Europeană, iar în România problema acestor afecţiuni este chiar mai mare decât în alte state europene, arată statisticile.

Analize gratuite: depistează cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac

Aproximativ 200.000 de români suferă de fibrilaţie atrială, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, arată cele mai noi estimări. Mulţi dintre aceştia, însă, nu ştiu că au boala, nefiind diagnosticaţi, atrag atenţia specialiştii cu ocazia lansării campaniei „Spune ce ai pe inimă!“.

6 alimente indicate pentru sănătatea inimii

Problemele de inimă reprezintă una din principalele cauze de deces în întreaga lume şi de aceea este foarte important să ai grijă de sănătatea cardiovasculară. Există numeroase alimente care te pot ajuta în acest sens.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite