Tango, dansul folosit în scop terapeutic, în Argentina, ajută în vindecarea unor boli ca Parkinson şi Alzheimer
0Cursurile de tango au devenit o alternativă de terapie, în spitalele din Argentina, deoarece comunicarea cu partenerul de dans este vitală. Medicii apelează la tango-terapie pentru a-i ajuta pe bolnavii cu tulburări mintale şi pe cei bătrâni, să stabiliească, din nou, contactul cu oamenii din jur.
,,Gestul de a-ţi strânge în braţe partenerul de dans face ca tangoul să fie atât de special, creând un fel de raporturi amoroase", a declarat Silvina Perl, coordonatoarea Atelierului de tango din cadrul Spitalului Psihiatric Borda, unul dintre stabilimentele medicale din Buenos Aires care a adoptat ca o formă de terapie celebrul dans din Rio de la Plata, informează Mediafax.
Tangoul a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Buenos Aires şi Montevideo, fiind inclus, în 2009, în patrimoniul mondial al UNESCO. Acest dans ajută la o mai bună tratare a bolnavilor, a explicat acelaşi psiholog.
,,Tangoul, bineînţeles, nu vindecă doar el singur. Însă, în timpul unei ore de curs, pacienţii nu mai au halucinaţii: ei sunt concentraţi, ocupaţi cu executarea corectă a paşilor de dans".
Mai mult decât atât, Asociaţia Internaţională a Terapiei prin Tango i-a asigurat pe pacienţi şi pe medici, deopotrivă, că dansul tango este un remediu pentru orice formă de depresie, tratând şi boli precum Alzheimer şi Parkinson, existând câteva studii care sprijină aceste ipoteze.
Cercetările efectuate la Universitatea din Washington au descoperit că pacienţii bolnavi de Parkinson, care au luat lecţii de tango, au reuşit să îşi controleze mult mai bine mişcările, dansul fiind benefic şi pentru memorie.
Cynthia Quiroga Murcia, psiholog la Universitatea Goethe din Frankfurt, a condus un studiu care a testat saliva a 22 de bărbaţi şi femei, deopotrivă, înainte şi după lecţiile de tango, descoperind un nivel mai mare al testosteronului şi un nivel scăzut de cortizol, hormon al stresului.
Pacienţii au declarat că se simt mult mai calmi, mai atrăgători şi mai apropiaţi de ceilalţi oameni. Exercitarea altor dansuri nu a avut acelaşi efect. Psihologii au explicat că totul se datorează îmbrăţişării.
Atelierul de tango de la Spitalul Public Ramos Mejia din Buenos Aires foloseşte aceeaşi tehnică, dar pentru un public diferit: pacienţii de vârsta a treia. Medicii doresc să combată depresia şi senzaţia de vid, specifice persoanelor care s-au pensionat, după ce au dus o viaţă extrem de activă.
,,Inactivitatea îi pândeşte pe oamenii care s-au pensionat de curând. Tangoul le permite să îşi regăsească imediat acea viaţă socială activă care le lipseşte", a declarat Alba Balboni, coordonatoarea atelierului, la care participă şi persoane tinere.
Celebra frază ,,este nevoie de doi pentru a dansa tango", folosită, de obicei, pentru a explica faptul că în orice conflict responsabilităţile sunt împărţite, pare să fie ,,cheia" pentru efectul terapeutic pe care îl are Atelierul de tango de la spitalul Borda, mai precizează Mediafax.
,,Tratăm psihoza cu ajutorul tangoului, pentru că acest dans conţine un limbaj universal care îl obligă pe bolnav să stabilească un raport cu celălalt, în condiţiile în care acel «celălalt» nu exista, înainte, în lumea lui. Nu există tango fară celălalt şi nu există dans fară coordonare. Partenerul este absolut necesar pentru a dansa, la fel ca regulile, paşii, figurile de dans", a explicat Silvina Perl.
Pacienţii care iau parte la atelier, în loc să rămână închişi în lumea lor, înaintează într-un mod natural, către partenerii lor, căutându-i, ceea ce înseamnă o mai mare deschidere faţă de lumea din jur.
,,Tangoul este magic pentru persoanele în vârstă. Această magie constă în faptul că poţi să îţi strângi partenerul în braţe ", spune Alba Balboni, o pacientă care, după ce a trăit 33 de ani în Statele Unite, participă la Atelierul de tango.
Un alt ,,elev” mai nou, Federico Tressero, în vârstă de 65 de ani, s-a declarat şi el fascinat de modul în care dansul uneşte oamenii.
,,Ne obişnuim treptat cu strânsul partenerului în braţe. La Academia de tango se pune accentul pe coregrafie, însă pe noi ne atrage cel mai mult contactul cu partenerul", a spus el.