STUDIU Simţul mirosului poate prezice speranţa de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evaluarea simţului mirosului la persoanele în vârstă ar putea ajuta doctorii să aprecieze şansele acestora de a mai fi în viaţă peste cinci ani, sugerează un recent studiu american, potrivit BBC.

Alterarea simţului olfactiv reprezentă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte riscul de deces în următorii cinci ani. 

Concluzia aparţine unei echipe de cercetători de la Universitatea din Chicago care a constatat în cadrul unui studiu că 39% dintre participanţii care aveau simţul mirosului slab au murit în termen de cinci ani, comparativ cu doar 10% dintre cei care aveau mirosul funcţional, informează BBC.

Oamenii de ştiinţă au cerut unui eşantion reprezentativ format din 3.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 57 şi 85 de ani să ia parte la un test simplu. Evaluarea a implicat identificarea unor mirosuri distincte, care includeau mirosul de mentă, peşte, portocale, trandafiri şi piele.

Cinci ani mai târziu, aproximativ 39% dintre adulţii care au obţinut cele mai mici scoruri, cu 4-5 erori, au murit, în comparaţie cu 19% dintre cei cu pierderea moderată a simţului mirosului şi doar 10% dintre cei cu un simţ al mirosului sănătos.

Cercetătorii au stabilit că persoanele cu un simţul olfactiv deteriorat aveau cel mai mare risc de deces, indiferent de alţi factori, cum ar fi vârsta, alimentaţia, fumatul, sărăcia sau starea generală de sănătate.

Pierderea mirosului nu cauzează în mod direct moartea, dar este un vestitor, o avertizare timpurie, care arată că s-au produs anumite deteriorări“, a declarat prof. Jayant Pinto, autorul studiului.

Modalitatea exactă prin care pierderea mirosului afectează durata de viaţă rămâne deocamdată neclară, dar cercetătorii au invocat o serie de motive care ar putea sta în spatele acestei asocieri neaşteptate.

Ei afirmă că o capacitate redusă de a simţi mirosurile ar putea semnala o diminuare a capacităţii generale de regenerare a celulelor din organism.

Descoperirile noastre ar putea oferi un test clinic eficient, o modalitate rapidă şi ieftină de a identifica pacienţii cu un risc ridicat“, a precizat profesorul Pinto.

Autorii studiului subliniază că nu vor să inducă panică şi precizează că pierderea mirosului poate avea drept cauză o răceală puternică sau o alergie. Oamenii n-ar trebui să se îngrijoreze prea mult, spun aceştia, dar ar fi bine să se adreseze medicului dacă problemele persistă.
 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite