Studiu. Șase din zece adolescente își riscă zilnic sănătatea pentru o siluetă de vis

0
Publicat:

Șase din zece fete de liceu au încercat diete extreme sau periculoase pentru a crește sau a scădea în greutate. Este concluzia unui sondaj World Vision România derulat în rândul a aproximativ 400 de adolescente, majoritatea din mediul rural. 

Dietele extreme, un mod de viață al adolescentelor din România. Sursa foto: arhivă
Dietele extreme, un mod de viață al adolescentelor din România. Sursa foto: arhivă

53% dintre adolescentele participante la studiu nu au participat la anumite activități sociale din cauză că se simțeau nesigure de cum arată, iar 92% dintre fete își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corpului și despre presiunile din social media de a arăta într-un anumit fel, anunță organizația într-un comunicat remis Edupedu.ro.

„Șase din zece fete au încercat diete extreme sau periculoase pentru a crește sau a scădea în greutate. Asta din cauza presiunilor pe care le resimt din pricina imaginilor promovate în media, inclusiv pe rețelele de socializare, care sunt departe de realitatea celor mai multe persoane de sex feminin. O altă cauză este reprezentată de criticile aduse din partea băieților și a bărbaților. Totodată, jumătate dintre fete sunt doar relativ sau deloc mulțumite de corpul lor, iar un procent similar evită participarea la activități sociale din cauza nesiguranței legate de aspectul fizic”, spune organizația World Vision România, într-un studiu ale cărui rezultate le-a publicat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

Concluziile sondajului

  • Peste 66% dintre fete se simt judecate de cei din jur pentru cum se îmbracă.
  • 50% dintre adolescente sunt relativ sau deloc mulțumite de corpul lor.
  • Una din două adolescente (47%) spune că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza rețelelor de socializare.
  • 64% dintre respondente s-au simțit judecate de băieți sau bărbați în baza aspectului fizic.
  • Șase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puțin o dată în viața lor pentru a pierde sau a crește în greutate.
  • Peste jumătate dintre ele (53%) nu au participat la anumite activități sociale din cauză că se simțeau nesigure de cum arată.
  • Aproape jumătate se gândesc constant sau frecvent că viața lor ar fi mai bună dacă ar arăta diferit.
  • 92% dintre fete își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corpului și presiunile pentru tineri din social media de a arăta într-un anumit fel.

Aproape jumătate (43.5%) dintre fete se simt doar relativ sau deloc confortabil cu corpul lor, iar 50% se declară mulțumite de modul în care arată corpul lor. 

Mare parte din această presiune este cauzată de imaginile prezente pe social media cu femei și adolescente care arată conform unor standarde nerealiste pentru marea majoritate a persoanelor de sex feminin, se arată în comunicat. 

O altă realitate îngrijorătoare este referitoare la numărul mare de fete care au fost criticate de persoane de sex opus, inclusiv adulți, în baza aspectului fizic. Mai exact, 64% dintre respondente s-au simțit judecate de băieți sau bărbați din această privință, susține World Vision Romania.

Consecințele presiunilor și criticilor legate de aspectul fizic 

Din cauza complexelor referitoare la corpurile lor, șase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puțin o dată în viața lor pentru a pierde sau a crește în greutate. Iar pentru aproape un sfert dintre fete (23.4%) aceste diete periculoase reprezintă o obișnuință, se arată în comunicatul ONG-ului.

Totodată, patru din zece tinere se simt constant sau frecvent vinovate dacă mănâncă ceva considerat nesănătos, în timp ce alte două din zece (22%) se confruntă și ele într-o mică măsură cu acest sentiment de vinovăție, precizează World Vision Romania.

Una dintre soluțiile acestui fenomen traumatic și apăsător, pe care o propun chiar fetele, este implicarea școlii. Aici ar trebui să se vorbească despre diversitatea legată de aspectul fizic, dar și despre presiunea asupra adolescenților de a arăta într-un fel anume. 92% dintre fete își doresc astfel de discuții la clasă, mai arată rezultatele cercetării desfășurate de fundația World Vision România.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite