Ce spun medicii şi specialiştii în nutriţie despre dieta keto

0
Publicat:

Dieta keto este extrem de populară printre persoanele care vor să slăbească cu rezultate imediate. Aceasta este o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi, cu niveluri moderate de proteine.

foto arhivă
foto arhivă

Dar, deși acest model alimentar restrictiv poate da rezultate impresionante pe termen scurt, este cu adevărat sănătoasă? Iată ce cred specialiştii.

Christopher Gardner, profesor de medicină și director al studiilor de nutriție la Stanford Prevention Research Center din cadrul Universității Stanford, consideră că, adesea, acest regim este înţeles în mod greşit.

Scopul dietei este procesul de cetoză, adică arderea grăsimilor pentru a oferi „combustibil” organismului. În timp ce există o restricţie drastică în ceea ce priveşte consumul de carbohidraţi, este permis consumul de proteine şi carne şi adesea se ajunge la exces. Pentru că organismul nu stochează surplusul de proteine, ci îl transformă tot în carbohidraţi, intrându-se într-un cerc vicios.

„Mulți oameni înțeleg greșit dieta și presupun că este bogată în proteine și carne. Dar organismul nu are unde să stocheze proteinele consumate în exces. Odată ce nevoile zilnice au fost satisfăcute, proteinele în plus sunt transformate în.....carbohidrați, exact ceea ce trebuie evitat pentru a fi în cetoză” - a spus Christopher Gardner pentru Newsweek.

Alimente recomandate şi nerecomandate

Nancy Oliveira, dietetician și manager al serviciului de nutriție și wellness de la Harvard Medical School's Brigham and Women's Hospital, a făcut o listă cu alimentele care, atunci când sunt consumate, păstrează un nivel moderat de proteine în organism.

Aşadar, alimentele recomandate în dieta keto sunt: untul, untura, grăsimile de pasăre, grăsimile vegetale (ulei de măsline, de palmier, de cocos), avocado, nuca de cocos, anumite nuci (macadamia, nuci, migdale, nuci pecan) și semințe (floarea-soarelui, dovleac, susan, cânepă, in), legume fără amidon (frunze verzi și varză, conopidă/broccoli, ceapă, castraveți, salată verde), fructe de pădure în porții mici, ciocolată neagră în proporție de 90 la sută sau mai mare, cafea simplă și ceai. De asemenea, spune dieteticianul, „proteinele rămân moderate din carne de vită, pasăre, pește, porc, slănină, organe, ouă, tofu, anumite nuci și semințe”.

De partea cealaltă, în topul alimentelor nerecomandate în dieta keto sunt: pâinea, pastele, orezul, orice cereale, făina, majoritatea fructelor, cartofii, dovleceii de iarnă, porumbul, mazărea, fasolea, laptele obișnuit și produsele lactate.

Avantajele acestui tip de dietă

Kristen Smith, nutriționist și purtător de cuvânt național al Academiei de Nutriție și Dietetică, spune că, pe lângă pierderea rapidă în greutate, dieta are mai multe beneficii pentru sănătate. În primul rând, este potrivită persoanelor cu diabet sau prediabet, pentru că ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge. Dieta ajută la creşterea colesterolului „bun” şi la scăderea trigliceridelor.

Dieta keto este, de asemenea, adesea folosită ca tratament pentru cei cu epilepsie și a fost, de fapt, creată inițial în anii 1920 ca tratament pentru a ajuta copiii cu epilepsie să suprime crizele.

„Pe lângă pierderea în greutate, dieta ketogenică a arătat, de asemenea, schimbări pozitive pe termen scurt în ceea ce privește sensibilitatea la insulină, creșterea colesterolului «bun» și scăderea trigliceridelor (cel mai frecvent tip de grăsime corporală)”, a precizat Kristen Smith.

Recomandă specialiştii această dietă?

Tocmai pentru că este o dietă extrem de dificil de ţinut un timp mai îndelungat, beneficiile ei sunt doar pe termen scurt. Pe de altă parte, unii nutriţionişti şi medici avertizează că lipsa fibrelor din organism are efecte negative. Aşadar, nu numai că este greu de ținut, dar dieta keto poate fi și dăunătoare pentru sănătatea noastră generală.

„Nu recomand această dietă. Este o dietă bogată în grăsimi saturate și săracă în fibre. (...) Eu studiez microbiomul, iar în studiile noastre vedem beneficiile fibrelor alimentare pentru un microbiom sănătos”, spune Christopher Gardner, profesor de medicină.

Studiile au arătat că un microbiom sănătos (adică trilioanele de bacterii și microbi „buni” din sistemul nostru digestiv) poate juca un rol important în protejarea organismului împotriva bolilor cardiovasculare, obezităţii, depresiei și tulburărilor cognitive precum boala Alzheimer și Parkinson. Prin urmare, menținerea unei bune alimentații este esențială pentru starea generală de sănătate.

Privarea organismului de aportul de fibre pe termen lung poate avea şi alte consecinţe neplăcute, precum constipaţia, acumularea de calciu în rinichi şi creşterea nivelului de acid ureic în sânge.

„Potențialele efecte secundare negative ale unei diete ketogenice pe termen lung ar putea fi un risc crescut de pietre la rinichi (acest lucru a fost observat la persoanele care urmează dieta keto pe termen lung ca tratament pentru epilepsie) și creșterea nivelului de acid uric din sânge, care este un factor de risc pentru gută (deoarece o dietă care protejează împotriva gutei include fructe, legume, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi)”, avertizează specialiştii.

Pe lângă faptul că este săracă în fibre, natura restrictivă a dietei keto face foarte dificilă obținerea unor niveluri adecvate de vitamine și minerale esențiale. De aceea, ea nu este indicată tuturor persoanelor. Există, de asemenea, anumite persoane care ar trebui să evite neapărat această dietă.

„Printre cei care nu ar trebui să urmeze dieta keto sunt femeile însărcinate, persoanele cu un istoric de tulburări alimentare sau persoanele cu risc ridicat de boli de inimă”, spun medicii.

Care este, totuşi, cea mai sănătoasă dietă?

La întrebarea care este cea mai recomandată şi sănătoasă dietă, majoritatea specialiştilor au indicat dieta mediteraneeană. Ei spun despre aceasta că este cea mai echilibrată, întruneşte nivelurile optime de nutrienţi de care are nevoie organismul uman şi poate fi adoptată chiar ca mod de viaţă, pe termen lung.

„Dieta mediteraneană este plină de savoare, nu este restrictivă și permite mai multor oameni să urmeze acest model pentru perioade mai lungi de timp, chiar o viață întreagă” – sunt de părere specialiştii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite