Studiu: S-a descoperit metoda prin care ar putea fi tratată cea mai frecventă formă de cancer colorectal

0
Publicat:

Rezultatele unui nou studiu britanic indică faptul că imunoterapia ar putea fi utilizată cu succes pentru a trata cea mai frecventă formă de cancer colorectal, cunoscut şi sub numele de cancer intestinal.

 La 61% dintre participanții la studiu tumora s-a micșorat Foto: Arhivă
La 61% dintre participanții la studiu tumora s-a micșorat Foto: Arhivă

Descoperirile noului studiu, un studiu de fază 1 care implică medicamentele de imunoterapie botensilimab și balstilimab, au fost publicate în revista Nature Medicine și este prima dată când au fost raportate răspunsuri consistente și durabile la imunoterapie în cazuri dificile de tratat, conform unui comunicat publicat de Universitatea Anglia Ruskin.

Studiul, realizat în colaborare cu profesorul Justin Stebbing de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), care descrie rezultatele ca fiind „potențial schimbătoare”, s-a concentrat pe cel mai frecvent tip de tumori colorectale, cunoscut sub numele de MSS mCRC sau cancer colorectal metastatic stabil microsatelit.

Deși s-a demonstrat anterior că imunoterapia funcționează la pacienții cu tumori cu deficit de reparare a nepotrivirii specifice (dMMR), doar un mic procent dintre pacienții cu cancer colorectal au acest tip de tumoră, iar imunoterapia a fost până acum ineficientă la pacienții cu tumori MSS mCRC mai frecvente.

Noul studiu a implicat utilizarea medicamentului de imunoterapie botensilimab în combinație cu balstilimab pe un grup de pacienți din Statele Unite. Aceste medicamente sunt ambele anticorpi monoclonali, care acționează prin declanșarea sistemului imunitar al organismului să atace cancerul.

Dintre pacienții din studiul de fază 1, 101 au fost urmăriți timp de șase luni și la 61% dintre aceștia tumora s-a micșorat sau a rămas stabilă după ce au primit o combinație de botensilimab (BOT) și balstilimab (BAL). Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului au fost diareea și oboseala.

Aceste rezultate sunt incredibil de interesante. Cancerul colorectal sau cancerul intestinal este una dintre cele mai comune forme de cancer la nivel mondial și este pentru prima dată când există dovezi convingătoare că imunoterapia poate funcționa în toate formele de tumori colorectale, așa că acest lucru poate schimba jocul. 

Acest lucru progresează acum în faza ulterioară a studiilor clinice și sperăm că FDA din Statele Unite să aprobe utilizarea sa foarte curând. Și pentru că aceasta este un domeniu atât de important, care afectează atât de mulți oameni, sperăm că și autoritățile din Marea Britanie vor putea să se miște rapid”, a spus Justin Stebbing, profesor de științe biomedicale la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) și autor comunicator al studiului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite