STUDIU Prea multe antibiotice favorizează obezitatea la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antibioticele sunt trimise din nou în banca acuzaţilor. De data aceasta se fac vinovate de obezitate. Copiii care iau prea des sau prea multe doze de antibiotice prezintă riscul de a deveni obezi, indică un studiu recent, care constată de asemenea că efectele se pot prelungi toată viaţa.

Cercetătorii de la John Hopkins Bloomberg School of Public Health (SUA) atrag atenţia asupra abuzului de antibiotice la copii, o problemă la nivel mondial, printr-un studiu publicat în revista „International Journal of Obesity“. Potrivit profesorului Brian Schwartz, coordonatorul studiului, copiii care primesc în mod frecvent doze mari de antibiotice iau mai mult în greutate decât cei care nu sunt trataţi cu aceste medicamente.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat dosarele medicale a peste 163.000 de copii cu vârste între 3 şi 18 ani. Dintre acestea au selectat 142.824 de dosare care conţineau date relevante privind indicele de masă corporală, înălţimea şi prescripţiile de antibiotice. Ei au analizat administrarea de antibiotice pentru a afla dacă au efecte potenţiale, temporare sau reversibile asupra luării în greutate şi dacă această tendinţă se menţine sau nu de-a lungul vieţii.

Dosarele, care conţineau toate examenele medicale ale copiilor realizate între 2001 şi 2012, au arătat că peste 30.000 de copii, adică unul din cinci, consumaseră antibiotice de şapte ori sau mai mult în perioada respectivă. La vârsta de 15 ani, copiii cântăreau cu circa 1,36 kg, în medie, mai mult decât cei care nu luaseră antibiotice.

Analizând efectul cumulativ al acestor medicamente asupra organismului, cercetătorii au constatat că în cazul copiilor trataţi frecvent cu antibiotice  există riscul îngrăşării, iar excesul ponderal se menţine până la vârsta de 18 ani.

„Antibioticele contribuie la luarea în greutate la orice vârstă, dar această contribuţie progresează pe măsura înaintării în vârstă“, a explicat dr. Brian Schwartz.

Distrugerea florei bacteriene

Cercetătorii pun riscul obezităţii pe seama faptului că antibioticele distrug bacteriile „bune“ prezente în tubul digestiv al copilului. Aceste medicamente generează modificări permanente ale echilibrului florei bacteriene, ceea ce împiedică o bună asimilare a alimentelor. Potrivit cercetătorilor americani, copiii trataţi în exces cu antibiotice stochează mai multe calorii, fiind predispuşi la obezitate.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite