Studiu: Dezinfectantul aplicat pe măştile sanitare reduce eficacitatea acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Pulverizarea măştilor de protecţie cu dezinfectant reduce eficacitatea acestora, a constatat o echipă de oameni de ştiinţă australieni într-un studiu.

Un studiu publicat joi de un grup de cercetători de la Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) a concluzionat că expunerea măştilor N95/P2 la dezinfectanţi pe bază de alcool riscă o „degradare gravă" a capacităţii lor de protecţie faţă de pericolele din aer, relatează Agerpres.

Jung Schutz, autor principal al studiului, a precizat că aceste constatări pot contribui la informarea publicului în legătură cu modul în care pot să aibă grijă de măştile de unică folosinţă.

„Măştile faciale de unică folosinţă vor continua să facă parte din vieţile multora dintre noi deoarece ne oferă o apărare împotriva COVID-19, a variantelor sale şi a oricăror agenţi patogeni viitori, însă am auzit despre oameni care încearcă să prelungească viaţa acestor măşti prin curăţarea lor", a spus el, citat într-un comunicat de presă.

Acesta a notat că măştile se bazează o sarcină electrostatică care atrage particule pe care le prinde ca într-o pânză de păianjen lipicioasă. „Cunoaştem, însă, că această sarcină poate fi distrusă de vapori alcoolici foarte concentraţi", a spus el.

Cercetarea a fost publicată în timp ce mai multe regiuni din Australia se pregătesc să relaxeze regulile privind purtarea măştilor de protecţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite