STUDIU Bărbaţii care au făcut sex cu peste 20 de femei au un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul de a face cancer de prostată începe să crească după 40 de ani. Foto Arhiva Adevărul
Riscul de a face cancer de prostată începe să crească după 40 de ani. Foto Arhiva Adevărul

Relaţiile sexuale întreţinute cu partenere multiple vine la pachet cu beneficii medicale, susţine un grup de cercetători din Canada. Potrivit studiului lor, bărbaţii care fac sex cu peste 20 de femei au un risc de trei ori mai mic de a fi diagnosticaţi cu cancer de prostată.

Un studiu publicat recent în revista „Cancer Epidemiology“, semnat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Montreal, Canada, ia prin surprindere lumea medicală. Autorii lui au concluzionat că riscul de a face cancer de prostată scade cu 28% în cazul bărbaţilor care au relaţii sexuale cu peste 20 de partenere, informează Daily Mail.

De asemenea, studiul a relevat că aceşti bărbaţi şi-au redus riscurile de a dezvolta cele mai agresive forme de cancer cu aproximativ 19%.

De cealaltă parte, celibatul dublează riscul pentru această boală.

Constatările vin să se alăturile dovezilor de până acum, potrivit cărora actul sexual regulat are rol protector pentru bărbaţi, deoarece, prin ejaculare, favorizează îndepărtarea substanţelor chimice cauzatoare de cancer, pe care le secretă prostata. 

Acesta este primul studiu care sugerează că numărul de partenere sexuale este mai important în prevenirea cancerului de prostată decât frecvenţa raporturilor sau chiar masturbarea.

Cu toate acestea autorii studiului spun că nu este deocamdată cazul să se recomande încurajarea bărbaţilor să întreţină relaţii sexuale cu un număr mai mare de femei.

Este posibil ca un număr ridicat de partenere sexuale să mărească frecvenţa ejaculării ale carei efecte asupra prevenirii cancerului de prostată au fost deja documentate în numeroase studii“, a explicat profesorul Marie-Elise Parent, de al Universitatea Montreal.

Totodată, studiul a scos la iveală faptul că bărbaţii gay care au mai mult de 20 de parteneri sexuali se confruntă cu un risc dublu de a avea cancer de prostată, comparativ că cei care nu s-au aventurat niciodată într-o ralaţie de acest tip.

Cancerul de prostată este a doua cauză de deces din lume, după cancerul pulmonar. Anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza aceste afecţiuni.
 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite