Soia inhibă dezvoltarea celulelor canceroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun cum trăieşti

În concentraţii apreciabile, soia conţine un "medicament-minune", puternic antioxidant - genisteina. În testele care au fost efectuate în eprubetă, aceasta reuşeşte să stopeze dezvoltarea diverselor tipuri de celule canceroase: de colon, piele, plămâni, prostată, sân. O altă concluzie îmbucurătoare se referă la efectele genisteinei, concentrată în bobul de soia, asupra ritmului de îmbătrânire. La animalele de laborator, hrănite cu boabe de soia, durata de viaţă a crescut cu 13 la sută, comparativ cu altele, hrănite cu cazeină, o proteină prezentă în lapte şi diverse produse lactate. Dr. Stephen Barnes, profesor de farmacologie la Universitatea Birmingham, din Alabama, crede că genisteina prezentă în bobul de soia este un inhibitor al cancerului de sân şi prostată. Acţiunea genisteinei, chiar pe termen scurt, echivalează cu un vaccin împotriva tumorilor canceroase. Un experiment de laborator a fost elocvent în acest sens. Unui lot de femele de şobolan i s-a administrat genisteină, la scurt timp de la naştere. Efectul a fost neaşteptat. Ajunse la vârsta mijlocie şi la bătrâneţe, genisteina le-a întârziat multiplicarea celulelor canceroase. Tot în acest experiment, un grup de femele tinere au fost injectate cu o substanţă cu efecte cancerigene - mai concret, de cancer la sân. Unora din acest lot li s-a administrat apoi genisteină, iar celorlalţi li s-a dat o substanţă inactivă. Din cele care au fost injectate cu genisteină, 60 la sută s-au îmbolnăvit de cancer la sân la maturitate sau bătrâneţe. În schimb, în lotul tratat cu compuşi inactivi, toate femelele, deci 100 la sută, au dovedit că au tumori.
Aşa se explică de ce japonezii, mari consumatori de soia, deţin recordul mondial de longevitate. În hrana cotidiană orice japonez mănâncă circa 30 g de soia. La americani, care consumă foarte puţină soia, s-a constatat de patru ori mai multe cazuri de cancer, comparativ cu japonezii. (Liliana Ivan)

Reţeta zilei
Chifteluţe de soia
Ingrediente: 200 gr soia, 4 morcovi, 6 gălbenuşuri de ouă de prepeliţă sau 3 gălbenuşuri de ouă de găină, mărar şi pătrunjel - câte o legătură, cimbru - după gust, 200 ml ulei de măsline.
Preparare: Fierbem boabele de soia, schimbând prima apă după 10 minute de la primul clocot. Apoi scurgem boabele şi le trecem prin maşina de tocat carne. Separat curăţăm morcovii, îi spălăm şi îi trecem prin răzătoare cu sita deasă. Vom amesteca piureul de soia cu morcovii, gălbenuşurile, verdeţurile şi cimbrul. Din această pastă facem chifteluţe pe care le prăjim în ulei încins. După ce le scurgem bine uleiul rămas de la prăjire, le asezonăm cu mărar. (L. Ivan)

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite