Trichineloza, boala dată de consumul de carne infestată. La ce simptome să fii atent

0
Publicat:

Sărbătorile de iarnă sunt perioada în care consumul de carne de porc este, probabil, cel mai ridicat. Specialiștii din sănătatea publică lansează un avertisment cu privire la riscul îmbolnăvirii de trichineloză.

Carnea de porc neverificată poate fi infestată  FOTO pexels.com
Carnea de porc neverificată poate fi infestată FOTO pexels.com

Trichineloza este boala răspândită în întreaga lume și este determinată de un vierme, numit Trichinella spiralis. Acesta ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. 

În această perioadă, în mod tradițional se consumă carne de porc, fiind probabil perioada cu cel mai ridicat consum de carne, în special de porc.

Însă specialiștii din domeniul sănătății publice atrag atenția că nu doar prin consumul de carne de porc, ci și prin cea de vânat, cal, nutrie etc, se poate transmite boala la om, dacă este carne infestată.

Mai mult, arată specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Maramureș, prin procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu se distrug larvele.

Omul se infectează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisti vii”, arată dirctorul executiv al DSP Maramureș, dr. Carmen Sima. 

Boala poate fi mortală. Atenție la simptome

Dr. Sima spune că, la om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. „Însă manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului uman”, spune medicul DSP. 

Boala are următoarele semne clinice:

- tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată,  - febră,  - edeme la pleoape şi față, - conjunctivită, - dureri musculare   - adinamie. 

Netratată la timp poate provoca afectări neurologice sau cardiace. De asemenea, este important de știut că boala nu se transmite de la om la om.

Cum te poți îmbolnăvi

Specialiștii mai indică felul în care ne putem îmbolnăvi și care sunt factorii care cresc riscul. Printre aceștia, cel mai importat este consumul de carne de vînat care nu a fost examinat trichinelorscopic.

Dar, de asemenea, mai există unele obiceiuri de preparare termică a cărnii „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic precum pastrama, cârnați uscat sau afumat, şuncă etc.

Pe de altă parte, mai arată specialiștii, achiziționarea cărnii din locuri neautorizate, altele decât cele comerciale, cresc riscul de îmbolnăvire, precum și tăierea clandestină a animalelpr.

Ce să faci dacă observi simptome specifice

În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat din surse necunoscute sau neverificate sanitar veterinar, medicii recomandă prezentaarea de urgenţă la un serviciu medical. 

Iată o serie de recomandări făcute de DSP pentru populație, pentru a evita îmbolnăvirea:

- să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;

- să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

- să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite