Unde puteţi face examenul trichinelogic şi cum trebuie luată proba de carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ecamen trichinelogic - Târgovişte
FOTO: ecamen trichinelogic - Târgovişte

Pentru prevenirea infestării cu Trichinella Spiralis, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa recomandă cetăţenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consumul propriu.

Pentru localităţile rurale din judeţ, examenul trichineloscopic se va efectua la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare de asistenţă din comune, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi.

Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor, în gospodărie, va fi utilizată numai pentru consum propriu, fiind interzisă comercializarea.

Tariful perceput pentru examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc este de 20 lei. Proba care se prezintă pentru a fi analizată trebuie să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150 g), din zonele cu musculatură striată (pilierii diafragmatici, musculatură intercostală).

Potrivit DSV Dâmboviţa, proprietarul animalului sacrificat este obligat să predea mărcile auriculare (crotaliile) medicului veterinar oficial unde execută examenul trichineloscopic.

Conform prevederilor Deciziei Comisiei 2014/709/UE cu modificările şi completările ulterioare, este interzis transportul de porci vii, carne proaspătă sau preparate din carne, destinate consumului propriu, provenite din gospodăriile populaţiei situate în zonele aflate sub restricţii ca urmare a evoluţiei unor focare de pestă porcină africană, incluse în partea a III-a a anexei.

Crescătorii de porci şi cei care sacrifică în gospodărie porcine  au obligaţia de a anunţa medicului veterinar orice modificare de comportament al animalelor ce urmează să fie sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne.

„Recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziţionează carne şi produse din carne, să o facă numai din unităţi autorizate/înregsitrate sanitar veterinar şi să evite cumpărarea de la persoane necunoscute, care nu pot dovedi provenineţa cărnii şi a produselor din carne.

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, cât şi după, DSVSA Dâmboviţa organizează acţiuni de control în toate unităţile de producţie, depozitare şi comercializare produse de origine animală şi nonanimală, pentru verificarea respectării condiţiilor igienico-sanitare de funcţionare, a trasabilităţii, a calităţii produselor comercializate impuse de legislaţia privind siguranţa alimentelor în vigoare, precum şi controale în trafic împreună cu reprezentanţii IPJ Dâmboviţa”, se arată într-un comunicat al DSV Dâmboviţa.

Examenul trichineloscopic se efectuează la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul Dâmboviţa:

Nr. Crt. C.S.V.S.A.O. Medic veterinar/telefon Program de lucru

1 Targovişte - Pavcom Dr. Mihai Florin

0763666693

L – S: 

8:30-18:00

D:   

8:30-14:00

Dr. Chisălau Dan

0735333753

2 Pucioasa - Piaţa Dr. Patraulea Emilia

0735333724

L – S:

 8:30-18:00

D   

8:30-14:00

Dr. Băjenaru Nicuşor

0735333749

3 Titu

Str. I.C. Visarion, bl. 9, ap. 1, parter Dr. Pop Silvia

0735333735 L – S: 

8:30-18:00

D:   

8:30-14:00

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite