Servicii gratuite de consiliere pentru viitoarele mămici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gravidele pot afla detalii direct de la medicii de familie şi pediatri. FOTO: Arhivă
Gravidele pot afla detalii direct de la medicii de familie şi pediatri. FOTO: Arhivă

Gravidele şi mamele din România vor avea mai uşor acces la servicii de educaţie perinatală, necesare atât în perioada sarcinii, cât şi în cea postnatală.

Asociaţia SAMAS, singura reţea naţională de educatori perinatali, a încheiat un protocol cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de Pediatrie, care vizează promovarea şi implementarea unui proiect social ce vine în sprijinul gravidelor şi mamelor cu copii mici din România.

Medicii de familie şi medicii pediatri devin astfel ambasadori SAMAS, singurul program din România care oferă servicii de consiliere şi educaţie pe perioada primelor 1.000 de zile, de la concepţia copilului, până când acesta împlineşte doi ani.

Obiective pe termen lung

Programul are ca obiective pe termen lung: creşterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul naşterii, îmbunătăţirea stării de sănătate a mamei, dar şi a bebeluşului, printr-o nutriţie echilibrată încă din timpul sarcinii, cât şi postnatal.

„Cifrele ne arată că este nevoie de mai multă implicare la nivel naţional pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a gravidelor, mamelor şi bebeluşilor. Prin acest protocol ne dorim să creştem vizibilitatea programului SAMAS şi, implicit, accesul mamelor la serviciile de consiliere perinatală în primele 1.000 de zile, despre care studiile au dovedit că joacă un rol crucial în starea de sănătate ulterioară a copiilor. Deşi în ţările din Vest, serviciile de educaţie perinatală sunt populare, româncele nu sunt foarte familiarizate cu aceste servicii, pe care le oferim gratuit cazurilor sociale”, a declarat Marina Oţelea, Preşedinte al Asociaţiei SAMAS.

Cifre îngrijorătoare privind sănătatea mamei şi a copilului în România

Rata ridicată de mortalitate infantilă, rata scăzută de alăptare exclusivă, malnutriţia sau starea de sănătate precară a mamei şi lipsa controalelor prenatale confirmă o nevoie reală de educaţie perinatală în ţara noastră.

Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute (8.471 de decese în 1990- 2.250 în 2009 şi 2.078, în 2010), România se menţine, totuşi, pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 8,5 la 1.000 de copii născuţi vii, în 2013 (conform Institutului Naţional de Statistică).

Principala cauză a mortalităţii infantile este legată de perioada perinatală, cele mai multe decese înregistrându-se în rândul prematurilor. Nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă.

Greutatea mică la naştere este dată de mai mulţi factori: malnutriţia sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale.

Ponderea copiilor cu greutate mică la naştere a crescut de la 8,5%, în 2004, la 9,3%, în 2010, odată cu creşterea numărului de copii prematuri, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”, din Bucureşti, în anul 2011, pe un eşantion de 2.117 copii.

România nu stă bine nici la rata alăptării exclusive la sân: 12%, faţă de 30%, cât este media din UE, potrivit aceluiaşi studiu desfăşurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF. Şi durata medie a alăptării exclusive a scăzut de la 3,9 luni, în 2004, la 2,43 de luni, în 2011.

Accesul gravidelor la informaţii este scăzut, mai spune studiul IOMC: doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite asupra alăptării exclusive.

Gravidele vor afla de programul SAMAS direct de la medicii de familie şi pediatri

„Medicii de familie sunt primii specialişti la care apelează gravidele, însă, din păcate, timpul alocat unei consultaţii nu le permite să le ofere consiliere detaliată şi, mai ales, aplicată, despre ceea ce înseamnă procesul naşterii, schimbările fizice şi psihologice care intervin în perioada sarcinii, reguli de nutriţie în perioada pre şi postnatală, informaţii legate de pregătirea sânului pentru alăptare şi despre alăptarea exclusivă. Vom promova programul atât direct, către gravide, cât şi prin susţinerea în cadrul evenimentelor desfăşurate sub egida SNMF”, a declarat Dr. Sandra Alexiu, Vicepreşedinte al  Societăţii Naţionale de Medicina  Familiei (SNMF).

În acest context, protocolul dintre Asociaţia SAMAS şi Societatea Naţională a Medicinei de Familie şi Societatea Română de Pediatrie este menit să ofere o mai bună promovare a  programului de către medicii de familie şi medicii pediatri, primii piloni în relaţia cu gravidele şi   mamele cu copii mici.

„Nevoia unui astfel de program pentru sănătatea mamei şi sugarului, care să consolideze şi să dezvolte cunoştinţele şi informaţiile primite de gravide în cabinetul medicului de familie şi pediatrului, este mare. Perioada diversificării, dar şi nutritia sănătoasă a copiilor preşcolari pun multe probleme mămicilor, de aceea, cred că orice program de consiliere care acoperă acest subiect este foarte util. Vom recomanda ferm acest program oricărei mame cu copil mic care ne trece pragul”, a declarat Dr. Marin Burlea, Presedinte al Societăţii Române de Pediatrie.

Peste 40.000 de mame au beneficiat de consultanţă din partea SAMAS.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite