Semne că ai probleme cu digestia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Semne că ai probleme cu digestia   FOTO Arhivă
Semne că ai probleme cu digestia   FOTO Arhivă

Deşi sunt supărătoare, tulburările digestive sunt adesea neglijate. Unii cred că le pot rezolva singuri şi apelează la automedicaţie, alţii le ignoră complet. Aceştia trebuie să ştie că disconfortul digestiv cronic poate semnala boli grave. Iată care sunt semnele că ai probleme cu digestia.

În SUA, aproape trei sferturi din populaţie (74%) prezintă în mod cronic probleme digestive precum balonări, flaltulenţă, diaree şi dureri abdominale, dar mai mult de jumătate din cei afectaţi nu discută niciodată despre aceste probleme cu medicul lor, arată un sondaj.

Faptul este foarte îngrijorător, spune dr. Rashini Raj, gastroenterolog, la NYU Langone Medical Center, deaorece mulţi oameni nu sunt conştienţi de faptul că aceste semne pot indica existenţa unor boli grave. 

Semne că ai probleme cu digestia: durerile abdominale

Durerile abdominale cronice se numără printre cele mai frecvente semne că ai probleme cu digestia. Ele pot avea diferite localizări şi grade de intensitate. Crampele severe sau colicile pot fi semnul unei infecţii digestive, dar şi reacţii alergice la unele produse alimentare. Durerile abdominale localizate în jurul ombilicului provin de la intestinul subţire, iar în cel mai rău caz pot anunţa ocluzia intestinală. Durerile laterale şi din partea inferioară a abdomenului sunt asociate cu disfuncţii ale colonului.

Semne că ai probleme cu digestia: greaţa şi vărsăturile

Pacienţii cu simptome de greaţă şi vărsături pot lua în calcul de la o banală indigestie la toxiinfecţii alimentare. Greţurile şi vărsăturile pot fi asociate şi cu alergii alimentare, dar şi cu tulburări nervoase de alimentaţie precum anorexia sau bulimia. În cazul vărsăturilor cronice care au loc imediat după masă poate fi vorba despre o formă de cancer.

Semne că ai probleme cu digestia: balonarea

Balonarea se află deseori pe lista semnelor că ai probleme cu digestia. Balonarea poate rezulta de la excesul de gaze acumulate în tractul digestiv. De asemenea, în cazul intestinului leneş poate apărea frecvent balonarea. Cu această problemă se confruntă şi persoanele care au cantităţi insuficiente de enzime digestive şi acizi biliari necesari (dischinezie biliară) pentru descompunerea alimentelor.

Semne că ai probleme cu digestia: constipaţia

Constipaţia este caracterizată prin peristaltism redus, mai puţin de trei scaune pe săptămână, eliminarea cu dificultate a scaunului. Persoanele care suferă de constipaţie cronică nu trebuie să amâne consultul medical, pentru că fecalele acumulate la nivelul colonului pot da reacţii toxice şi durere. Constipaţia apărută la un moment dat poate fi semnul cancerului de colon, mai ales dacă pacienţii experimentează deseori constipaţie urmată de diaree şi scaune apoase însoţite de crampe abdominale.

Semne că ai probleme cu digestia: diareea

Diareea înseamnă eliminarea a peste trei scaune moi sau apoase în 24 de ore. Atunci când diareea apare brusc, poate fi vorba despre o infecţie digestivă, iar când diareea se manifestă des, trebuie să se ia în considerare posibilitatea prezenţei bolii celiace. În cazul în care apare sânge în scaun, cauza poate fi o boală inflamatorie intestinală (boala Crohn sau sindromul colonul iritabil). Crizele prelungite de diaree pot duce la deficienţe nutriţionale din cauza malabsorbţiei nutrienţilor esenţiali. De aceea, se impune prezentarea la medic.

Semne că ai probleme cu digestia: când trebuie să mergi la medic

  • Dureri abdominale care persistă mai mult de o săptămână
  • Vărsături persistente
  • Urme de sânge în scaun
  • Vărsături cu sânge
  • Arsuri la stomac, regurgitaţii acide cronice
  • Scădere bruscă în greutate
  •  Dificultăţi la înghiţire
  • Durerea abdominală este foarte intensă, bruscă şi persistentă
Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri