Secretar de stat din Ministerul Sănătăţii: „Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu afirmă că administrarea de medicamente antivirale pentru tratarea COVID-19 se poate face fie în spital, fie acasă, însă doar la recomandarea medicului. „Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, pe de o parte şi doi: acestea trebuie luate de către persoanele care sunt eligibile”, afirmă reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

„A fost o întreagă dezbatere. Şi există cumva acest obicei de a ne automedica, luăm medicaţie aşa, după cum mai ştim. Însă – şi nu vreau să spun lucrul ăsta nici într-un fel peiorativ - însă dacă ne uităm puţin la cum se întâmplă lucrurile în alte ţări, şi cei care trăiesc în străinătate, care sunt acum în România sau cei care au prieteni, familie în străinătate, este extrem de dificil să poţi să procuri un antibiotic oriunde în Uniunea Europeană, fără o vizită la medic. Deci vorbim de antibiotic, nu vorbim de antiviral. (...)

Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, pe de o parte, şi doi: acestea trebuie luate de către persoanele care sunt eligibile. Pot fi administrate pentru o perioadă scurtă de timp, pentru persoanele care se încadrează în criteriile de eligibilitate”, a afirmat Andrei Baciu duminică seară, la Digi 24.

Acesta a subliniat încă o dată importanţa vaccinării, a testării pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, arătând că administrarea de medicamente antivirale se face fie în spital, fie acasă, dar doar la recomandarea medicului. 

El spune că, împreună cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a avut discuţii cu producători de medicamente, pentru a putea asigura pacienţilor din România „cât de repede cu putinţă” molecule noi care au apărut pentru a trata această maladie.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri