Spitalele, nepregătite să preia milioanele de pacienți care rămân fără medici specialiști

0
Publicat:

Sistemul de sănătate din România stă pe un butoi cu pulbere gata în orice secundă să intre într-o criză fără precedent. După medicina de familie, și cabinetele de specialitate din policlinici ar putea deveni un serviciu contra cost, dacă nu își închid porțile

Medicii de familie și cei din ambulator și-au strigat drepturile în fața sediului CNAS. Arhiva
Medicii de familie și cei din ambulator și-au strigat drepturile în fața sediului CNAS. Arhiva

Am intrat în ziua a patra de proteste ale medicilor de familie și din ambulatoriile de specialitate.

Amenințați cu reduceri bugetare masive, doctorii și-au agățat halatele în cui și au ieșit să-și strige nemulțumirile în stradă. Oamenii sunt disperați și spun că, din lipsă de bani, de la 1 februarie, mulți își vor închide cabinetele sau vor oferi consultații doar contra cost. Protestele medicilor de familie și din ambulator au cuprins întreaga țară. Astăzi se pregătesc să-și susțină punctul de vedere în fața reprezentanților CNAS. Vorbim despre o serie de consultări și negocieri de care depinde falimentul multora dintre ei.

„Ne paște un colaps total“

Posibilitatea reducerii bugetului medicilor de familie și a medicilor specialiști din ambulator a aruncat în haos întregul sistem sanitar. Vasile Barbu, președintele Asociației pentru protecția pacienților, a declarat pentru „Adevărul” că speră ca blocajul să se rezolve într-un timp cât mai scurt. „Sper să se ajungă la un compromis. Mă refer la acea rectificare bugetară propusă de ministrul Rafila. Ideea ar fi ca până atunci din rezervele Guvernului să fie alocați niște bani către Casa de Sănătate cu scopul de a completa această diferență, urmând ca la rectificarea bugetară din vară să se completeze bugetul”.

În caz contrar, spune dr. Ramona Constantinescu, medic neurolog la Policlinica Vitan din Capitală, se poate ajunge la un colaps total. „O factură nu reprezintă un salariu, reprezintă un venit pe care noi îl primim pe baza serviciilor medicale raportate lunar”, a precizat medicul. „Din acest venit trebuie să plătim absolut tot ce reiese din plăţile care sunt impuse unui cabinet privat: asistentul angajat, serviciile conexe către psihologi, kinetoterapeuţi, toate dările, toate taxele, chirie, întreţinere etc.”. Însă, cu banii care le-ar rămâne după tăierea bugetelor, medicii nu ar avea cum să facă toate aceste plăți. De salarii nici nu mai poate fi vorba. Dr. Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator, a declarat că este pentru prima dată când scade valoarea punctului de serviciu. „Dacă ai o creştere economică şi în același timp eşti pe penultimul loc în UE din punctul de vedere al alocărilor bugetare pentru sănătate, cum îţi permiţi să scazi finanţarea la sănătate? Probabil că ne dorim ultimul loc, care să nu fie concurat de nimeni”, a precizat acesta.

Cele mai negre scenarii

Dacă acest conflict nu va fi dezamorsat, ne aflăm în fața mai multor scenarii. În primul rând, pacienții care se adresează medicului de familie se vor trezi în situația de a-și plăti consultațiile din propriul buzunar. Iar dacă se adresează direct specialiștilor din policlinică, vor avea surpriza că mulți dintre aceștia nu mai activează sau, asemenea medicilor de familie, le vor cere bani. „În cazul în care nu există reglementări şi nu semnăm contractual-cadru, pică absolut toate serviciile care sunt decontate: consultaţie gratuită, pe baza biletului de trimitere, imagistică gratuită, RMN, CT, radiografii, analizele gratuite şi reţetele compensate sau chiar gratuite pentru cei care sunt în programele naţionale, cum ar fi demenţa, Parkinsonul, diabetul etc.”, a mai explicat dr. Ramona Constantinescu.

Ce poate face omul în această situație? Merge la spital, singurul loc unde ar mai beneficia de gratuitate. Specialiștii se așteaptă, așadar, la o suprapopulare a camerelor de gardă, dar și la internări pe bandă rulantă. „Oamenii vor da buzna inclusiv în unitățile de primiri urgențe ale spitalelor”, este de părere Vasile Barbu.

Un alt scenariu ar fi cel în care personalul auxiliar din cabinete ar intra în șomaj. Dacă li se reduce bugetul, medicii nu vor mai avea bani să-și plătească asistentele și personalul care se ocupă cu curățenia. Vor fi, prin urmare, mulți oameni care își vor căuta de muncă.

Amintim că recent Casa Națională de Sănătate a pus în dezbatere un proiect prin care propune alocarea unor sume mult mai mici față de cele de anul trecut. Medicii de familie ar putea primi 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era anul trecut. În ceea ce privește serviciile medicale acordate, suma ar fi de doar 6,2 lei, față de 8 lei cât era în 2023. Practic, bugetul alocat cabinetelor de medicină de familie ar putea scădea față de anul trecut cu aproape 25%, chiar 30%.

În cazul medicilor care își desfășoară activitatea în ambulatoriul policlinicilor, pentru serviciile medicale acordate aceștia ar putea primi doar 3,3 lei, față de 4,5 lei.

Pacienții ar putea da în judecată Casa de Sănătate. „Vom câștiga“

„Dacă situația nu se va rezolva, îi vom ruga pe furnizorii de servicii medicale ca în perioada următoarea să acorde gratuitate pacienților, însă să le elibereze și o factură. Practic, pacientul rămâne dator la furnizor pentru o perioadă de 30, 60 de zile. Cu această factură el se va duce la Casa de Sănătate pentru a fi decontată. Cu banii decontați, pacientul va reveni la medic și va achita costurile. Dacă CNAS va refuza, atunci ne vedem în instanță. Dăm în judecată Casa. Fiecare pacient este asigurat și are dreptul la servicii medicale gratuite. În Constituție scrie clar. Dar Casa nu îi va da banii, căci nu există nicio reglementare în acest sens. Însă noi nu ne vom folosi de legislația din sănătate decât parțial. În schimb, ne vom folosi de dreptul civil și de Constituție. Și vom câștiga”, a anunțat Vasile Barbu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite