Românii mănâncă prost şi sunt sedentari. Nutriţionist: „Din acest motiv avem şi o speranţă de viaţă scăzută“
0Românii nu stau prea bine când vine vorba despre capitolul alimentaţie sănătoasă. Totodată, nici sportul nu prea este pe placul lor, iar statisticile îi îngrijorează pe nutriţionişti.
Conform specialiştilor, un stil de viaţă sănătos, care să includă alimentele corespunzătoare şi mişcare zilnică, ne poate creşte speranţa de viaţă şi ne poate feri de anumite afecţiuni medicale.
Câţi români urmează un regim alimentar adecvat
Conform cifrelor prezentat de Institutul Naţional de Statistică, din totalul populaţiei României cu vârste de cel puţin 15 ani, doar 8,4% urmează un regim alimentar corespunzător.
Astfel, dintre aceştia, 71,1% urmează un regim legat de consumul redus de sare, 62.2% urmează un regim legat de consumul de grăsimi, 51,2% urmează un regim legat de consumul de zahăr, în timp ce 24,5% au optat pentru un regim alimentar legat de consumul de calorii.
Totodată, statisticile arată că femeile sunt cele care au mai mare grijă de propria sănătate. Astfel, populaţia de sex feminin care urmează un regim alimentar, respectiv 9,8%, este mai mare decât populaţia de sex masculin, 6,8%.
„Întotdeauna este bine să existe un echilibru când vine vorba de alimentaţie. Putem opta pentru un regim alimentar în orice moment al vieţii, este bine să avem grijă mereu la ceea ce mâncăm. Nu trebuie neapărat să fim bolnavi pentru a ţine regim alimentar. Din păcate, românii asociază regimul alimentar cu o boală, iar acest lucru este total greşit“, a precizat nutriţionistul Alin Radu.
Aceleaşi statistici arată că tot femeile stau mai bine şi la capitolul consum de fructe şi legume, un lucru ce ne poate ajuta să ne menţinem starea de sănătate, susţin medicii.
Tot femeile sunt campioane şi la capitolul sport
Când vine vorba despre activitatea fizică, precum mersul pe jos spre serviciu sau alte puncte de interes, statisticile arată că 92,7% din populaţie a desfăşurat-o, pentru cel puţin zece minute pe zi, într-o săptămână cu o rutină normală.
Totodată, statisticile arată că mai mult de o treime din populaţia de sex feminin în vârstă de 5 ani şi peste, respectiv 40,5%, a mers pe jos, în mod continuu, între 10 şi 29 de minute, cu 5,8 puncte procentuale mai mult decât populaţia de sex masculin.
Populaţia de sex masculin alege într-o proporţie mai mare decât cea de sex feminin să meargă pe jos distanţe mai mari, care totalizează o durată zilnică de două ore sau mai mult.
,,Este bine să avem un stil de viaţă sănătos din toate punctele de vedere. Astfel, alimentaţia sănătoasă trebuie să fie acompaniată de sport, de plimbări. Ar fi bine să ne deplasăm spre locul de muncă pe jos, să renunţăm la maşini sau la transportul în comun. Aceste două elemente, alimentaţia şi sportul, funcţionează foarte bine împreună. Este îngrijorător că românii nu pun încă accent pe alimentaţia sănătoasă şi pe exerciţiile fizice, din acest motiv şi speranţa de viaţă este scăzută la nivel naţional", a adăugat nutriţionistul ieşean.