Cum mâncăm sănătos în post. Nutriţionist: „Să le alegem pe cele care nu conţin ulei de cocos sau de palmier”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Postul Crăciunului a început luni, 15 noiembrie. În afară de fructe şi legume, pe piaţă sunt tot mai multe produse care înlocuiesc lactatele sau mezelurile. Specialiştii trag un semnal de alarmă.

Preoţii spun că Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte. Cea mai aspră zi de postire pentru credincioşi este Ajunul Naşterii Domnului. 

În context, nutriţioniştii atrag atenţia asupra faptului că este important să fim echilibraţi, să consumăm produse sănătoase pentru organism şi să le evităm pe cele din comerţ. 

„Pentru a nu avea o creştere în greutate la finalul postului, este foarte important să avem o bună disciplină a meselor, pentru un bun control al apetitului. Este important să introducem în alimentaţia noastră surse vegetale de proteine cât mai variate, cum ar fi hrişca, năutul, fasolea, lintea sau nucile”, spune nutriţionistul Adina Rusu.

Dulciurile de post 

Potrivit nutriţionistului ieşean, dacă în ceea ce priveşte nutrienţii pe care ar trebui să-i includem în alimentaţia noastră în post lucrurile sunt simple, există şi anumite alimente care ar trebui să fie consumate cu moderaţie sau chiar evitate. Este vorba despre unele produse speciale de post, unele dintre ele având valoare nutriţională mică. 

„Dulciurile de post, cum ar fi îngheţata de post, biscuiţii şi napolitanele de post, dar şi multe alte produse din această categorie conţin la fel de mult zahăr şi grăsimi nesănătoare ca restul dulciurilor din comerţ, fără a aduce vitamine şi minerale”, subliniază Adina Rusu, nutriţionist. 

Pentru cei care vor să opteze pentru astfel de produse de post, specialiştii vin cu câteva sfaturi sănătoase.

 „Trebuie să le alegem pe cele care nu conţin ulei de cocos sau de palmier, care nu conţin mult zahăr şi care nu au sare în cantitate mare. Să alegem alimente a căror listă de ingrediente începe cu surse vegetale de proteine, cum ar fi fasolea, lintea, năutul sau soia, nu doar cu extracte proteice din aceste plante”, conchide nutriţionistul Adina Rusu. 

Astfel, acest post trebuie să stea sub semnul cumpătării, moderaţiei şi rezistenţei în faţa tentaţiilor şi, în acelaşi timp, să ne asigure o imunitate optimă. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum ar putea arăta Guvernul PNL-PSD-UDMR. Rafila, posibil ministru al Sănătăţii. Cine va conduce Finanţele şi Justiţia

Austria impune vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 începând de la 1 februarie şi intră în carantină de luni

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite