Reacția medicului Marius Geantă la descoperirea medicamentului anti-Alzheimer

0
0

Cercetătorii aplaudă descoperirea medicamentului care se pare că încetinește distrugerea creierului de către boala Alzheimer, una dintre cele mai cunoscute forme de demență.

Pierderea memoriei este un semn de boală Foto: Shutterstock
Pierderea memoriei este un semn de boală Foto: Shutterstock

„Boala Alzheimer reprezintă încă una dintre marile probleme pentru sănătatea oamenilor, dar și pentru cercetarea medicală. În ultimii 20 de ani, se estimează că aproximativ 100 de miliarde de dolari au fost investiți în dezvoltarea de soluții de tratament pentru boala Alzheimer, dar niciuna dintre moleculele descoperite și testate în studii clinice nu a generat rezultate convingătoare”, a explicat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Acum, cercetătorii sunt de părere că norocul s-a schimbat. Profesorul Nick Fox, directorul Centrului de Cercetări privind Demența de la University College London, a declarat pentru Sky News că „răsare o nouă eră de intervenție asupra bolii  Alzheimer, după mai bine de 20 de ani de muncă grea din partea multor, multor oameni, drum presărat cu multe dezamăgiri”.

Un studiu clinic care a avut în centru un medicament care încetinește distrugerea creierului – Lecanemab – a dus la obținerea unor rezultate calificate de către specialiști ca fiind „un succes istoric important”.

Rob Howard, profesor de geriatrie la University College din Londra, a calificat rezultatele drept „minunate și pline de speranță”: „În cele din urmă, am câștigat o anumită influență asupra acestei boli îngrozitoare și de temut și anii de cercetare și de investiții au dat roade, în sfârșit. Momentul este istoric și ne dă speranțe că demența va putea fi învinsă și, într-o zi, chiar vindecată”.

Efect redus al terapiei

Lecanemab este un anticorp – precum cele pe care organismul le produce pentru a ataca virusurile sau bacteriile – care a fost creat pentru a spune sistemului imunitar să elimine plăcile de beta-amiloid – o proteină care se acumulează între spațiile dintre neuronii din creier și duce la moartea acestora. Cu tot entuziasmul specialiștilor însă, medicamentul are un efect redus și acționează în stadiile incipiente ale bolii.

Lecanemab este ultima moleculă din acest lung șir al datelor neconcludente sau negative, mai spune dr. Marius Geantă, „primele date publicate ieri în New England Journal of Medicine indicând, de fapt, nevoia de a fi dezvoltate studii mai ample, incluzând mai mulți pacienți, pentru a avea un răspuns clar la întrebarea: poate încetini sau stopa boala Alzheimer?”.

În prezent, persoanele care suferă de Alzheimer beneficiază de tratamente care se adresează simptomelor. 

Studiul mai sus citat a fost derulat pe 1.795 de voluntari cu Alzheimer cu formă de boală în stadiu incipient și cărora li s-au administrat perfuzii cu Lecanemab la fiecare două săptămâni, timp de 18 luni. Declinul memoriei a fost încetinit la aproximativ un sfert dintre pacienți.

Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul conferinţei Clinical Trials on Alzheimer's Disease din San Francisco.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite