De ce este importantă în cazul unui AVC prezentarea de urgenţă la spital. Medic:„Timpul e echivalent cu viaţa”
0Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global, iar foarte importantă este identificarea din timp a simptomelor. Acesta este motivul pentru care meidcul neurolog Violeta Şapira, de la Galati, a decis să susţină mini-conferinte, în faţa locuitorilor din judeţ.
Medicul consideră că accesul populaţiei la informaţiile privind sănătatea este de multe ori limitat, din păcate, mai ales atunci când vorbim despre persoane care locuiesc în mediul rural. Din acest motiv, multe persoane nu realizează pericolul în care se află uneori şi ajung foarte târziu la spital.
Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică şi principala cauză de dizabilitate. Cele mai recente estimări disponibile arată că, anual, în România 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 10.000 persoane un AVC hemoragic şi 3.250 o hemoragie subarahnoidiană.
„Dacă în trecut se spunea că dacă ai peste 60 de ani, probabil, vei face AVC, în ziua de azi AVC poate să apară la orice vârstă. Cel mai tânăr pacient al meu a avut 19 ani. Este vorba de o studentă la Facultatea de Arhitectură Navală, care a venit la o oră de la debutul accidentului vascular, într-o stare mai mult de comă. Având doar o oră am făcut tromboliză. A doua zi nu mai avea un deficit motor şi în şapte zile a plecat acasă. După trei ani vine la control şi nu mai are niciun deficit. Asta este ceea ce ne dorim noi să asigurăm pentru toată lumea care face AVC. De aceea, pentru noi, ca neurologi, timpul este echivalent cu viaţa”, spune dr. Şapira.
Timpul este foarte preţios în cazul atacului cerebral. Cu cât o persoană primeşte mai devreme tratament, cu atât are şanse mai mari să nu rămână cu dizabilităţi pe termen lung. Deşi la Spitalul Clinic Judetean Galati cazurile de AVC pot fi tratate prin tromboliză, doar 2% din pacienti ajung la timp şi beneficiază practic de acest tratament. Tromboliza reduce semnificativ riscul de a rămâne cu sechele după un accident vascular cerebral ischemic. Cu o condiţie majoră - pacienţii să ajungă cât mai repede la spital, adică în cel mult patru ore de la producerea AVC-ului (fereastra terapeutică).
sursa: Gura Ialomiţei
„Din păcate, mulţi dintre pacienţi ajung tardiv la spital. Mulţi nu recunosc un AVC sau au aşteptat să <se vindece>. Atunci când vin mult prea târziu, noi nu mai putem asigura tratamentul modern, ci doar pe cel clasic. Trebuie să ne adresăm întotdeauna unui spital, medicilor, atunci când trebuie şi, mai ales, înainte de a se întâmpla un accident vascular. În secolol 21, ştiinţa medicală a progresat în ceea ce înseamnă prevenţia şi tratatmentul unui acident vascular. Dacă pacientul se prezintă în primele patru ore de la debut, poate beneficia de tromboliză”, subliniază medicul.
Simptomele accidentului vascular cerebral pot fi de la durere bruscă şi foarte puternică de cap, ameţeală, pierderea stării de conştienţă, dificultăţi de vorbire, deformarea feţei, paralizie-bolnavul nu îşi mai poate mişca jumătatea dreaptă sau stângă a corpului.
De aproape trei ani, la Spitalul Judeţean Galaţi se realizează proceduri de tromboliză, un tratamentul salvator în caz de accident vascular cerebral.