Cum arată una dintre cele mai moderne camere din România de terapie pentru copiii cu probleme neuro-psihice. „Sunt stimulaţi multi-senzorial“
0La centrul de sănătate mintală pentru copii din municipiul Botoşani a fost inaugurată o cameră multi-senzorială unicat în Moldova. Este dotată cu aparatură de ultimă generaţie pentru stimularea simţurilor copiilor cu nevoi speciale, în special cei cu autism.
În judeţul Botoşani sunt în jur de 2000 de copii cu autism. Un număr mare raportat la populaţia Botoşaniului. Distanţa faţă de marile centre medicale din România dar şi situaţia economică precară a locuitorilor judeţului, îngreunează şi mai mult situaţia şi posibilitatea de recuperare a acestor copii. Astăzi a fost făcut însă un pas important.
În municipiul Botoşani la Spitalul Judeţean ”Mavromati” în cadrul centrului de sănătate mintală pentru copii a fost inaugurată o cameră multi-senzorială pentru copiii cu nevoi speciale. În special copiii cu autism. Banii vin de la Ministerul Sănătăţii printr-un proiect accesat de centrul de sănătate mintală, cu o cotă parte de la Consiliul Judeţean. Investiţia se ridică la aproximativ 570.000 de lei.
O parte a camerei multi-senzoriale FOTO Cosmin Zamfirache
Aparatură de ultimă generaţie pentru stimulare senzorială
Camera multi-senzorială este de fapt un spaţiu terapeutic adapatat pentru copiii cu nevoi speciale, inclusiv tulburări psihice. În acestă cameră copiii se pot relaxa, pot învăţa şi totodată îşi pot stimula simţurile, mai ales în cazul copiilor cu autism. Acest spaţiu este amplasat în cadrul centrului de sănătate mintală al Spitalului Judeţean ”Mavromati” lângă secţia de pediatrie. Are peste 50 de metri pătraţi şi a fost dotat cu aparatură de ultimă generaţie.
Bazinul cu bile FOTO Cosmin Zamfirache
Sunt de exemplu trasee cu diferite tipuri de suprafeţe şi texturi pe care copiii calcă cu picioarele goale. Totodată au fost amenajate mici forme de relief, bazine cu bile de diferite tipuri, aparate care stimulează creaţia, gândirea plus dispozitive de mare fineţe care transformă vocea în culori de exemplu. Nu lipseşte nici patul de relaxare sau jocul culorilor. ”Este o cameră de stimulare multi-senzorială de care vor beneficia toţi copiii din judeţul Botoşani. În special copiii cu deficienţe de integrare neuro-senzorială dar şi cei din spectrul autist, dar şi copiii cu tulburări de vorbire, tulburări de vedere, afecţiuni neuropshice. Un spectru foarte larg.
Dispozitive senzoriale FOTO Cosmin Zamfirache
Este mai mult decât necesară pentru o terapie eficientă.”, spune Maria Dardai, coordonator al Centrului de Sănătate Mintală. Spitalul ”Mavromati” din Botoşani este unul dintre puţinele spitale din ţară unde există o astfel de cameră senzorială şi este considerată una dintre cele mai bine dotate din România, ca tehnologie.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Se înfiinţează Registrul Naţional al copiilor cu tulburări de spectru autist