Prof. dr. Mihaela Bălgrădean: „Infecţiile respiratorii şi digestive la copil sunt produse în 80% din cazuri de virusuri“. Cum se face corect prevenţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O serie de boli respiratorii şi digestive pot fi prevenite printr-o igienă corectă şi un tratament adecvat
O serie de boli respiratorii şi digestive pot fi prevenite printr-o igienă corectă şi un tratament adecvat

Primavara este anotimpul în care ne bucurăm din plin de lumină, culoare şi armonie, însă acest anotimp deschide şi sezonul în care apar multe şi diferite îmbolnăviri respiratorii şi digestive la copilul de diferite vârste, începând cu cei mai mici, care nu au împlinit încă vârsta de un an, şi continuând cu copiii din perioada de vârstă 1-3 ani, preşcolarii, copii de vârsta şcolară şi adolescenţii.

După o iarnă lungă şi grea, într-o perioadă de timp în care mulţi părinţi refuză vaccinările, atât pe cele din calendarul obligatoriu cât şi pe cele opţionale, în plină epidemie de rujeolă, forme complicate, soldate cu decese, în anii în care diagnosticul de tuberculoză la copil şi adolescent este frecvent, se pune problema prevenirii acestor infecţii.

Profilaxia zilnică cu vitamina D3 nu se face corect

Imunitatea copilului este scăzută după o perioadă lungă de toamna-iarnă. La scăderea imunităţii contribuie şi carenţele de vitamina D3, care potentează şi susceptibilitatea la diferite tipuri de infecţii. Mulţi copii, dar şi adulţi au un nivel scăzut de vitamina D în sânge; în cazul copiilor, alimentele care conţin această vitamină în cantitate mare nefiind utilizate, din cauza restricţiilor, particularităţilor  legate de vârstă, şi specificului cultural, în cantităţi suficiente - peşte, crustacee, lapte integral, produse lactate, ciuperci proaspete, diferite cereale, etc, atrage atenţia prof. dr. Mihaela Balgrădean,  medic primar pediatru UMF- Carol Davila - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S.Curie“.

Nici profilaxia zilnică cu vitamina D3, în perioadele reci şi umbrite ale anului, nu se face întotdeauna corect şi cu doze adecvate vârstei.  Asocierea cu medicaţii ce conţin calciu, nu este obligatorie pentru un copil care consumă echivalentul a 500 mililitri de lapte zilnic ( sub formă de lapte şi produse lactate). Infecţiile  respiratorii şi digestive la copil sunt în 80% din cazuri virale.

Virusurile sunt cele care determină boli respiratorii precum rinite, rinofaringite, angine, sinuzite, otite, traheite, bronşiolite şi bronşite, laringite (crup) şi pneumopatii acute. Infecţiile respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire şi mortalitate în intreaga lume ( sunt responsabile de unul din cinci decese la copilul sub vârsta de 5 ani), reprezintă cel mai frecvent motiv de vizite medicale şi internări , în special la copilul de vârsta preşcolară.

Pneumonia cauzează 75-90% din decese. Incidenţa gastroenteritelor acute la copilul în vârstă mai mică de 3 ani variază, în Europa, între 0,5 – 2 episoade anual.

Cum se transmit infecţiile

Bolile respiratorii şi digestive se transmit prin contactul direct al mâinilor copilului cu diferite secreţii ale persoanelor bolnave, alimente contaminate, jucării, suzete, etc. Atingerea  zonei ochilor, a nasului, produce o reinfecţie virală. Secreţiile nazale, respiratorii ale copilului conţin mai multe virusuri infectante decât ale adultului.

De altfel, copiii sunt, de obicei, cei care răspândesc infecţia în jurul lor în special în colectivităţi mai mici sau mai mari: grupuri de joacă, grădiniţă , şcoală. Contrar miturilor “curenţii de aer, umezeala, oboseala conduc la diverse afecţiuni”, aceştia nu reprezintă factori responsabili de susceptibilitate crescută la infecţii. În cazul copiilor dignosticaţi cu diferite boli cronice ( respiratorii, cardiace, digestive, renale, neurologice), boli neoplazice, imunodeficienţe, diferite tratamente specifice, în malnutriţie, la copiii nevaccinaţi, susceptibilitatea faţă de aceste tipuri de infecţii este crescută.

Factorii de risc, reduşi prin igienă corectă şi vaccinare

Pentru a preveni aceste îmbolnăviri se recomandă spălarea corectă şi repetată a mâinilor copiilor şi ale celor ce le poartă de grijă, a veselei, a ustensilelor de bucătărie, a caserolelor, a jucăriilor, a fructelor şi legumelor verzi, pregătirea şi gătirea corespunzatoare a cărnii crude, cu informare atentă asupra provenienţei acesteia, corect prelucrată din punct de vedere termic, separarea atentă în frigidere a alimentelor crude de cele prelucrate termic ( inclusiv carnea) utilizarea exclusivă la copil a laptelui pasteurizat şi a produselor lactate verificate şi corect ambalate. De evitat jocul cu telefonul mobil care este plin de microbi, reintroducerea în gură a suzetelor şi a diverselor alimente căzute pe sol, precum şi a altor obiecte, de obicei utilizate de adulţi, necuratate şi nedezinfectate înainte de a fi oferite copiilor pentru joacă.

Tot în cadrul prevenţiei faţă de diferite boli acute respiratorii şi digestive intră şi recomandările de vaccinare prevăzute în schema naţională de vaccinări, vaccinări ce vor fi făcute în contextul informării corecte a părinţilor şi aparţinătorilor, legate de bolile cărora li se adresează aceste vaccinuri şi complicaţiile posibile ale acestora.

„Asumă-ţi să fii sănătos!“, campanie de prevenţie lansată de UMF „Carol Davila”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti lansează astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, un proiect pilot „Asumă-ţi să fii sănătos!“. Pe parcursul a 8 săptămâni, cadrele didactice universitare îşi propun să informeze corect medical opinia publică şi să furnizeze informaţii utile pentru prevenirea diferitelor boli prin intermediul unor articole avizate semnate de specialişti.  „Consider că este un moment în care conştientizarea populaţiei în ceea ce priveşte importanţa prevenţiei medicale trebuie să reprezinte pentru noi toţi o perspectivă corectă a faptului că, prin controale medicale periodice, protecţie şi igienă personale, dar şi prin a primi la timp sfatul unui specialist, putem reduce substanţial riscul multiplelor îmbolnăviri care, din nefericire sunt tot mai frecvente în rândul populaţiei şi, din păcate, oamenii ajung la medic, în cele mai multe cazuri, mult prea târziu“ a declarat academician Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Potrivit acestuia „prin acest proiect pilot, iniţiat de către prorectorii Universităţii noastre şi care debutează într-o zi de referinţă pentru sănătatea globală, vom încerca, pe parcursul derulării lui, şi totodată cu sprijinul mass-media, să abordăm la nivelul medicinei de prevenţie cele mai vaste teme, iar opiniile unora dintre cei mai buni specialişti să ajungă în casele celor care, sunt convins că vor înţelege importanţa acestor mesaje menite să vină în sprijinul sănătăţii lor, aducând un plus valoare în autoeducarea şi asumarea de a fi sănătos“.

„Asumă-ţi să fii sănătos!“ debutează astăzi cu tema „Infecţiile sezoniere la copil şi profilaxia acestora“, opinie ce aparţine în exclusivitate prof. dr. Mihaela Balgrădean, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S.Curie“.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite