Producătorii de Medicamente: Problema aprovizionării cu gaze către Europa ar putea provoca consecinţe negative asupra furnizării de medicamente esenţiale

0
0
medicamente seringa pastile foto pixabay
FOTO: Pixabay

Patronatul Produc─âtorilor Industriali de Medicamente din Rom├ónia (PRIMER) afirm─â c─â problema aprovizion─ârii cu gaze c─âtre Europa ar putea provoca consecin┼úe negative f─âr─â precedent asupra furniz─ârii de medicamente c─âtre serviciile sociale esen┼úiale ┼či poate periclita func┼úionarea sistemului de s─ân─âtate.

ÔÇ×PRIMER ÔÇô care reune┼čte cele mai importante 19 situri de fabrica┼úie de medicamente din ┼úar─â ÔÇô trage un semnal de alarm─â cu privire la consecin┼úele negative uria┼če asupra produc┼úiei de medicamente care ar putea ap─ârea ├«n condi┼úiile unei lipse a resursei de gaze: func┼úionarea sistemului de s─ân─âtate va fi afectat─â sever, iar pacien┼úii risc─â s─â nu mai aib─â acces la medicamente generice, deoarece lan┼úul de aprovizionare al industriei farmaceutice nu le-ar mai putea produce, f─âr─â o prioritizare a acestei industrii, ├«n perioada urm─âtoareÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-un comunicat de pres─â transmis, mar┼úi, de patronat.

Astfel, reprezentan┼úii PRIMER se declar─â ├«ngrijora┼úi pe fondul temerilor privind o criz─â ├«n aprovizionarea cu gaze, cu at├ót mai mult cu c├ót, pentru industria farmaceutic─â, gazele nu sunt doar o surs─â cheie de energie, ci ┼či o materie prim─â important─â, necesar─â sintezei chimice a unei game ├«ntregi de medicamente esen┼úiale pentru popula┼úie.

├Än acest context, PRIMER anun┼ú─â c─â a trimis o adres─â oficial─â autorit─â┼úilor statului prin care le cere s─â solicite Comisiei Europene s─â acorde prioritate industriei farmaceutice ┼či furnizorilor s─âi, ├«n cazul lipsei de gaze, datorit─â rolului crucial ├«n furnizarea de medicamente c─âtre sistemul de s─ân─âtate.

ÔÇ×Reprezentan┼úii PRIMER mai precizeaz─â ├«n adres─â ┼či faptul c─â industria farmaceutic─â a fost ├«n fruntea luptei ├«mpotriva COVID-19, ├«n ultimii doi ani, ┼či a depus toate eforturile pentru a asigura at├ót medicamentele necesare ├«n contextul pandemic, dar ┼či pentru a furniza medicamente esen┼úiale pacien┼úilor cronici din Rom├ónia. ┼×i ├«n contextul r─âzboiului din Ucraina, patronatul a dedicat resurse semnificative pentru a sprijini poporul ucrainean grav afectat prin dona┼úii de medicamente ┼či materiale sanitareÔÇŁ, mai scrie ├«n comunicat.

Potrivit sursei citate, lan┼úurile de aprovizionare s-au dovedit rezistente ├«n fa┼úa acestor provoc─âri, ├«ns─â efectul este resim┼úit la nivel de stocuri, care ├«n prezent sunt mai reduse dec├ót ├«n mod obi┼čnuit.

ÔÇ×├Än acela┼či timp, un alt fenomen ├«ngrijor─âtor cu care se confrunt─â industria de medicamente este ┼či majorarea accentuat─â a pre┼úurilor la gaze ┼či electricitate din ultimul an, care au ├«nregistrat recorduri dup─â recorduri, p├ón─â la aplicarea m─âsurii privind plafonarea pre┼úurilor la gaze naturale ┼či energie electric─â. ├Än plus, dup─â expirarea perioadei de plafonare, nu exist─â o predictibilitate pe termen mediu ┼či lung, dac─â aceast─â reglementare va r─âm├óne doar o solu┼úie temporar─â sau se va permanentizaÔÇŁ, se mai arat─â ├«n document.

├Än consecin┼ú─â, PRIMER solicit─â autorit─â┼úilor s─â intervin─â cu m─âsuri urgente de sprijin, ├«n vederea securiz─ârii aprovizion─ârii cu gaze pentru industria farmaceutic─â, ├«n caz de criz─â, pentru stabilitatea ┼či continuitatea produc┼úiei locale cu scopul de a oferi pacien┼úilor din Rom├ónia ┼či furnizorilor de servicii medicale medicamentele necesare sau tratamente vitale celor care au nevoie.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SĂ, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, TIS Pharmaceutical, VIM Spectrum, Zentiva.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite