Primul ajutor în caz de atac cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un accident vascular cerebral sau un atac cerebral este o urgenţă medicală care apare când este întreruptă irigarea creierului cu sânge. Iată cum se acordă primul ajutor în caz de atac cerebral.

Atacul cerebral reprezintă a treia cauză majoră a mortalităţii la nivel mondial. Impactul bolii asupra individului este major, fiindcă poate duce la invaliditate pe viaţă.

Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale sunt cauzate de un cheag de sânge (tromb) care blochează irigarea unei zone din creier cu sânge. Însă aproape 20% din accidentele cerebrale apar ca urmare a ruperii unui vas de sânge, ceea ce provoacă hemoragie în creier. În orice caz, victima unui atac cerebral trebuie transportată de urgenţă la spital.

Primul ajutor în caz de atac cerebral: cum recunoşti simptomele?

Imediat ce suspectaţi un accident vascular cerebral sunaţi la 112.

Pentru a recunoaşte un eventual atac cerebral, utilizaţi algoritmul FBVT – Faţă, Braţ, Vorbire, Timp, se arată în „Manual de prim ajutor – Ediţia a II-a“.

F – slăbiciune facială, victima are un zâmbet ciudat, iar gura sau ochiul poate fi lăsat în jos;

B – slăbiciune a unui braţ, victima poate ridica doar un braţ;

V – probleme de vorbire, victima nu poate vorbi clar sau nu poate înţelege ce i se spune;

T – este timpul să sunaţi la 112 pentru ajutor de urgenţă.

Puteţi constata şi alte simptome:

  • slăbiciune bruscă sau rigiditate la nivelul feţei, al braţului sau al piciorului pe o parte sau pe ambele părţi ale corpului,
  • pierdere subită sau tulburare a vederii la unul sau la ambii ochi,
  • stare bruscă de confuzie,
  • durere mare de cap bruscă, fără motiv evident,
  • ameţeală, instabilitate sau cădere bruscă.

Primul ajutor în caz de atac cerebral: ce să faceţi?

Priviţi faţa victimei. Rugaţi-o să zâmbească, dacă a suferit un accident vascular cerebral, va putea zâmbi doar pe o parte a feţei, cealaltă latură a gurii s-ar putea lăsa în jos.

Spuneţi-i victimei să îşi ridice ambele braţe. În caz de atac cerebral, poate ridica doar un braţ.

Verificaţi dacă poate vorbi clar şi dacă înţelege ce îi spuneţi. Observaţi dacă răspunde corespunzător când îi adresaţi o întrebare.

Sunaţi la 112 şi informaţi dispeceratul de urgenţă despre toate cele observate la victimă.

Asiguraţi-vă că victima stă comod şi faceţi tot posibilul să o liniştiţi. Dacă persoana este conştientă, o puteţi ajuta să se întindă.

Monitorizaţi şi notaţi starea funcţiilor vitale: respiraţie, puls şi conştienţă, în vreme ce aşteptaţi ambulanţa. Nu îi daţi să mănânce sau să bea, întrucât este posibil să nu poată înghiţi.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite